dinsdag 30 augustus 2011

Echte home-made kwarktaart


Vroeger logeerde ik regelmatig bij mijn nichtje in Lelystad. Als haar moeder niet thuis was maakten we dan zo'n kwarktaart uit een pakje, versierd met mandarijntjes uit een blikje. 's Avonds verrasten we de volwassenen dan met onze creatie. We waren zelf altijd geweldig trots op het eindresultaat. Vooral die versiering van die mandarijntjes gaf ons echt het gevoel dat we heel wat gepresteerd hadden. Zo'n soort kwarktaart kun je zelf natuurlijk nog veel beter maken. Voeg bijvoorbeeld echte vanille toe, door het merg uit een vanillestokje te schrapen. De bodem kun je maken van verschillende koekjes. Denk eens aan speculaas, bastognekoeken of van die 'country'-koekjes. Als het maar bros en kruimelig is…of voor wat extra crunch kun je wat gemalen noten aan de koekjeskruimels toevoegen. Ook met de inhoud kun je aardig varieren trouwens,...
 
De onderstaande variant is niet versierd met mandarijntjes, maar naar mijn mening een wat meer verrassende combinatie. Alhoewel ik er als kind waarschijnlijk heel anders over gedacht heb…Dit keer heb ik de zwarte peper toegevoegd op de ingredientenlijst (normaal gesproken laat ik peper en zout altijd weg in het ingredientenlijstje, omdat ik er vanuit ga dat je dat wel in huis hebt en het hele gebruikelijke zaken zijn bij bijna elk gerecht), maar in dit geval is het een opvallende toevoeging. Heb je er geen vertrouwen in dat dat thuis hoort in dit recept, probeer dan eens een aardbei met en een aarbei zonder zwarte peper. Het is echt een verrassend effect. Dat geldt trouwens ook voor de balsamico-azijn. Je zou er tevens niet slecht aan doen om een snufje zout toe te voegen aan de kwarkmix, aangezien dat in zo'n geval alleen maar als smaakversterker fungeert en niet om het hartig te maken.
 
Kwarktaart met aarbeien en basilicum
Voor een stuk of 8 stukken
 
 
 
- 150 volkorenkoekjes (bijv Digestive)
- 75 g roomboter
- 6 blaadjes gelatine
- 500 ml magere kwark
- 200 ml slagroom
- 100 g suiker
- 500 g aarbeien
- 1 klein bosje basilicum
- 1 el balsamico-azijn
- 2 el poedersuiker
- een paar flinke draaien aan de pepermolen
 
Gebruik het liefst een springvorm. Knip van een stuk bakpapier een cirkel die in de springvorm past en bekleed de randen van de vorm met een rechtopstaande rand van bakpapier. Doe de koekjes in een theedoek of een plastic (stevige) vriezerzak en sla de koekjes tot gruis. Gebruik hier je deegroller voor. Smelt ondertussen de boter in een steelpan. Niet bruin laten worden! Voeg de koekkruimels bij de gesmolten boter en roer deze door totdat alle kruimeltjes er hetzelfde uitzien. Stort de kruimels op de bodem van een springvorm en druk ze goed aan zodat je overal een gelijke bodem hebt. Zet deze bodem een uurtje weg in de koelkast. Dek wel af met vershoudfolie om koelkastluchtjes buiten te houden. Wie houdt er immers van een kaas- of uiensmaakje aan je zoete kwarktaart.
 
Week de gelatine in een schaaltje water en laat zacht worden. Doe de suiker en 100 ml water in een steelpan en laat de suiker voorzichtig smelten. Knijp de gelatine uit en voeg die bij het suikerwater en laat een beetje afkoelen. Snijdt intussen de aarbeien in stukjes (bewaar evt wat mooie exemplaren om straks mee te decoreren) en doe de stukjes in een kom.Snijdt de basilicum in reepjes (ook hier kun je wat mooie blaadjes of takjes van achter houden ter decoratie) en voeg die bij de aarbeien. Doe de balsamico-azijn en de poedersuiker bij de aarbeien en draai boven de kom een paar keer goed met de pepermolen, meng voorzichtig. Doe de kwark in een kom. Giet hier het suikerwater bij en roer goed door. Klop in een hoge beker de slagroom tot deze lobbig is en schep dan voorzichtig door het kwarkmengsel.
 
Haal de taartbodem uit de koelkast. Schep de gemarineerde aarbeien hier op (laat evt te veel aan vocht in de kom achter). Giet bovenop het kwark-slagroommengsel. Als het nodig is kun je de bovenkant nog met de achterkant van een lepel wat egaler maken. Zet de taart afgedekt in de koelkast en laat zeker 4 uur opstijven. Vlak voor het serveren evt versieren met de overgebleven aarbeien en basilicum. Je kunt de taart in punten snijden, maar ook met een steekring rondjes eruit steken voor een ander effect. Wanneer je deze taart als toetje serveert, kun je evt nog wat meer aarbeien erbij serveren al dan niet gemarineerd.

3 opmerkingen:

  1. Wanneer gaan we deze maken ???? Me moeder is nu op vakantie hahaha.... X Lenkie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zullen we samen maar eens onze eigen volwassen versie gaan ontwikkelen dan?

    BeantwoordenVerwijderen