Een paar weken geleden kwam ik de hoogzwangere overbuurvrouw tegen. Terwijl ik langs fietste zag ik haar dubben en zuchten hoe ze in godsnaam die krat met boodschappen naar binnen ging krijgen met zo'n dikke buik. Aangezien mijn dikke buik pas kort geleden geresulteerd heeft in weer een prachtige dochter, kon ik me nog helemaal inleven in hoe zij zich voelde op dat moment. Goede buur als ik was, heb ik haar krat naar binnen gedragen. Nu zie ik een bord in de tuin staan, een jongetje geboren....!
Wil het nou net zo zijn dat opa ook nog eens jarig is. Dan moet je toch wel feestelijk uit de hoek komen, toch? Ik heb daarom mijn fondant maar weer eens te voorschijn gehaald en versierde cupcakes gemaakt. Voor de overburen blauw met lichtblauw met blauwe muisjes. Voor opa bloemetjes en die andere cupcakes met botercreme en mini-smarties heb ik aan mijn vriend meegegeven naar zijn werk. Over het algemeen gaat liefde van de man echt door de maag, alhoewel ik denk dat mijn meisjes meer van de cakejes te eten krijgen dan opa, want liefde van opa's gaat door de maag van de kleinkinderen, geloof me!
Hieronder het basisrecept voor 'gewone' cupcakes met vanillesmaak! Gebruik hiervoor zo'n muffin-tray met 12 gaten. Doe hierin van die cakepapiertjes (van Dr Oetker bij de supermarkt of bijvoorbeeld bij de Hema of online). Ik gebruik overigens niet altijd zelfrijzend bakmeel, aangezien het bij niet altijd snel genoeg wordt opgebruikt (ja, echt!) en je het heel makkelijk zelf kun maken door bakpoeder aan bloem toe te voegen (zie tip hieronder). Je kunt ervoor kiezen de cupcakes nog wat op te pimpen met citroenrasp, sinaasappelrasp of ipv vanille eens kaneel te gebruiken. Qua decoratie kan je het zo gek niet bedenken. Snoepjes, strooisel, suikerbloempjes, fondant, nootjes, slagroom, botercreme of glazuur. Als je ze gaat versieren (en dat hoeft niet, want ze zijn zo ook lekker), gebruik dan de glazuur of botercreme (al dan niet gekleurd met levensmiddelenkleurstof) zo alleen of als lijm om de rest erop te plakken.
De basis van cake is altijd evenveel suiker, boter, eieren en bloem te gebruiken. In dit geval zal je met 2 eieren ongeveer op 100 gram uitkomen, maar nog een ei erbij is weer teveel. Daarom gebruik je een beetje melk, zodat de mix een beetje vloeibaarder wordt.
Cupcakes
12 stuks
- 125 g suiker
- 125 g zachte roomboter , wat dus neerkomt op een half pakje
- 2 eieren
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 2 el melk
- 1/2 tl vanille-extract
- snufje zout
- 2 el melk
- 1/2 tl vanille-extract
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 180° graden.
Mix de boter en de suiker en een snufje zout tot een glad mousse-achtige massa. Voeg dan de eieren toe. Dan het bakmeel, de vanille en wat van de melk. Mix tot een glad niet te dik, maar ook niet te vloeibaar beslag. Voeg evt nog wat melk toe, als je dat nodig lijkt. Je kunt ook alles behalve de melk in de keukenmachine doen en al draaiende de melk toevoegen, totdat je mix er goed uitziet.
Vul de cakepapiertjes met twee lepels of evt een spuitzak tot circa 2/3 vol. Bak in 15 - 20 minuten gaar en goudbruin. Neem een sateprikker of een stukjes spaghetti om de gaarheid te testen. Wanneer deze droog uit het deeg komt zijn ze klaar! Als je het idee hebt dat ze op het laatst te snel rijzen, waardoor je van die gebarste puntige cakejes krijgt, zet dan de oven wat lager. Bij mij komt het ook nog wel eens voor dat het een soort vulkanen zijn of dat de cakejes juist inzakken als ze eenmaal uit de oven zijn. Probeer dus eens uit hoelang het voor jouw oven het beste is! Mocht het resultaat ietswat tegenvallen, versier ze dan uitbundig en niemand zal klagen!
TIP! Zachte boter moet ook echt zacht zijn (niet gesmolten, maar gewoon zacht). Als de boter nog te stevig aanvoelt, evt even in een bakje (au-bain-marie) in de gootsteen die je hebt vol laten lopen met niet al te warm water!
TIP! Maak je eigen zelfrijzend bakmeel door 1 tl (afgestreken) bakpoeder door 100 g bloem te mengen
Mooie cakejes
BeantwoordenVerwijderenOmiwan