Afgelopen zondag waren wij op kraamvisite bij vrienden in Brabant. Wij net onze derde dochter, zij net hun derde zoon! Een aantal jaren geleden was ons contact wat verwaterd, zo heel af en toe hoorde we nog eens wat van elkaar. Ik besloot bij de geboorte van onze eerste dochter hen met een geboortekaartje op de hoogte te brengen van het heugelijke nieuws. Ik kreeg meteen een kaartje terug, ze kwamen zeker kijken. Maar ze kwamen niet. Je kunt je voorstellen hoe verbaasd ik was toen ik hun geboortekaartje ontving! Haar eerste zoon en onze eerste dochter schelen dus maar 7 weken! Uiteindelijk hebben we er een gecombineerd kraambezoek van gemaakt! Sindsdien hoeven we niet eens ons best te doen om het contact levendig te houden. We hebben steeds wel weer een verjaardag van een van de kinderen of een zwangerschap of geboorte te melden!
En wat was het een knap mannetje, zeg! En wat een feest om hem op de arm te mogen hebben. Zo'n bundeltje dat nog zo ontspannen op je arm rust. Het voelde zo natuurlijk! Onze dochter was een maand of vier geleden immers net zo'n bundle of joy! Inmiddels is ze een heel stuk bewegelijker en zwaarder en ligt ze echt niet meer zo ontspannen in je armen!
Hun zoon was zondag nog maar net een maand oud, maar we hebben kunnen rekenen op een heerlijk diner. Als voorgerecht: stokbrood met gerookte zalm en avocadospread, als hoofdgerecht: een pakketje van dungesneden rundvlees gevuld met spaghetti van verschillende groenten, aangebraden in de pan en op een salade geserveerd met Parmezaan en als nagerecht: gepocheerde perzikken met sorbetijs. Fingerlicking good! Het nagerecht bracht mij weer op het idee om hieronder dit recept van gepocheerde perziken met jullie te delen. We aten ze daar gemarineerd in mousserende wijn. Dat geeft ze een nog luxere uitstraling. Het mag natuurlijk ook gewoon met water. Je moet altijd rekenen op 4 x meer water dan suiker. Daar voeg je dan iets aan toe, zoals hieronder citroenschil en vanille. Maar je kunt ook kiezen voor gember, kardemompeulen, een kafir-citroenblaadje, citroengras of een kaneelstokje. Pocheren is net tegen de kook aan! Niet te hard laten gaan dus, dan komen de smaken ook goed vrij! Wat een supertoetje met een beetje ijs erbij, toch? Het vocht waarin je gepocheerd is een hemels sausje. Je kunt ook een soort van peche melba-variant maken door een saus te maken van verse (of ontdooide diepvries-) frambozen met wat poedersuiker en wat citroensap. Maak hier met de staafmixer een puree van en als je er nog zin in hebt, zeef je de saus voor een superglad effect. Geef er dan vanille-roomijs bij! En heb je dan nog wat over van het gepocheerde fruit, dan neem je gewoon wat bij je ontbijt met een beetje yoghurt en evt wat muesli. Of gewoon zo,….. Het pocheervocht van de perziken is ook lekker om limonade van te maken, voeg wat water toe om het wat minder zoet te maken. Heerlijk subtiel perzik-smaakje! Ik heb het nog niet geprobeerd met een tic,....hmmmmm, bied weer mogelijkheden...
De bramen die ik in het recept noem zijn optioneel. Deze komen versgeplukt zo van een struik bij ons uit de tuin! Die kun je dan toch niet laten hangen! Je kunt ook gerust een doosje diepvries-bramen of -frambozen nemen of je laat de perzikken helemaal alleen de ster van het gerecht zijn. Het maakt mij niet uit! Ze vormen ook een mooi contrast met de blozende perzikken. En laat het velletje van de gehalveerde perzikken gewoon zitten, want de kleur van de schil geeft nou juist die blozende wangen aan je halve perzikken.
Gepocheerde perzikken met bramen
4 personen en nog wat voor morgen
- 1 kg perziken, zo'n plastic bak vol
- 200 g bramen
- 1 vanillestokje
- de schil (alleen het gele) van 1 citroen, schil deze eraf met een gewone dunschiller
- 1 liter water
- 250 g suiker
Snijdt de perziken door midden, laat het velletje zitten (dat haal je er straks pas af) en verwijder daar waar mogelijk de pitten. Als ze te stevig vast zitten in het vlees kun je ze er beter uithalen wanneer de perziken gepocheerd zijn. Doe de perziken in een pan en zorg dat ze ongeveer net onder staan. Als het nodig is kun je wat extra water en suiker toevoegen (4 x zoveel water als suiker). Snijdt het vanillestokje doormidden, schraap het merg eruit en doe dit, inclusief het vanillestokje, in de pan. Voeg ook de citroenschil toe. Zet de pan op een laag vuurtje en laat in 30 - 45 minuten het fruit zacht worden. Test of ze lekker zacht zijn met de punt van een scherp mesje. Het pocheerwater zal ook een mooi kleurtje krijgen. Haal nu de perziken uit de pan en doe de bramen erbij. Roer deze even door de zoete siroop en laat heel even doorwarmen, zodat sommige bramen wat van hun sap loslaten. Haal de pan van het vuur. Wanneer de perziken voldoende zijn afgekoeld om te kunnen aanpakken, verwijder je de velletjes en evt achtergebleven pitten. Haal de citroenschillen (als er nog wat van over is) en het vanillestokje uit de saus. Serveer lauw of koud. Geef er dus ijs bij, of doe het over de yoghurt…..
Tuurlijk kun je dit ook doen met nectarines of pruimen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten