Volgens de warenwet moet jam minimaal 60 % suiker bevatten. Dit recept is dus eigenlijk niet voor jam, maar meer voor jam met verlaagd suikerpercentage (als je maar vermeldt dat er minder in zit, mag het weer wel, geloof ik). Of zullen we zeggen: 'vruchtenspread'? Nou, ja, ik heb deze 'jam' wat minder zoet gemaakt (waardoor hij wat minder gelei-achtig is) en bovendien heb ik de nectarines in kleine stukjes gelaten, dus misschien lijkt het ook wel veel meer een vruchtenspread dan een jam, maar je begrijpt mijn bedoeling vast wel,....Houdt er rekening mee dat deze jam wel minder lang houdbaar is dan die met heeeeel veel suiker. De suiker zorgt o.a. voor conservering. Maar in een goed gesteriliseerde pot is 'gewone' jam ongeveer een jaar houdbaar, dus deze moet het ook wel ff houden! Zet hem in ieder geval koud weg.
Hoe dan ook, heb je geen geleisuiker, gebruik dan gewone. Eet de nectarinejam op een boterham of cracker of bij yoghurt of op een pannekoek! Zelf aten we ze zondagochtend als ontbijt met van die dikke kleine Amerikaanse pannekoekjes, waarvan ik je dan ook maar eens het recept moet geven! Ik vond de subtiele smaak van rozemarijn precies goed!
Nectarinejam met rozemarijn
voor circa 2 potjes
- 1 kg rijpe nectarines, geschild en ontpit (bij mij bleef er daarna zo'n 700 gram over)
- 350 g (gelei)suiker
- 3 takjes rozemarijn van circa 10 cm lang
Snijdt de nectarines in kleine stukjes. Leg een knoop in de rozemarijn (door het kneuzen komt de smaak beter vrij en straks kun je de 'knoop' er makkelijker uitvissen. Doe de stukjes samen met de suiker en de rozemarijn in een pan met een dikke bodem en zet op een laag vuurtje. Laat het mengsel 30 - 45 minuten zacht pruttelen, zodat de stukjes zacht worden en het vocht oranjegeel kleurt. Vis de rozemarijn eruit en giet de jam in gesterilliseerde potten. Sluit de potten goed af en zet ze ondersteboven en laat afkoelen.
TIP! Gaat het schillen van de nectarines lastig? Snijdt ze aan de onderkant kruislings ondiep in en dompel ze onder in kokend water, even maar!
TIP! Sommige broodbakmachines hebben ook een jam-programma. Zo heb je er helemaal geen omkijken naar en wordt er voor je geroert!
TIP! Wil je liever een gladdere jam? Pureer de nectarines dan voordat je ze kookt!
TIP! Je steriliseert potten door de deksels en de potten in een grote pan met water te koken (ze moeten onder staan). Vervolgens vis je ze uit het hete water met een tang en zet je ze op een schone theedoek te drogen.
TIP! Voordat je de potten dichtdraait kun je de opening heel strak met vershoudfolie overtrekken en daarna pas stevig dichtdraaien.
TIP! Je kunt gebruikte potten gebruiken (bijv van appelmoes, jam of groenten) met een geplastificeerde metalen deksel. In dat laatste geval kun je zeker voor vershoudfolie kiezen, aangezien dat dat ook beschermt tegen evt roest op die op de deksels is ontstaan. Maar bijvoorbeeld bij de Xenos zijn ook mooie potjes te krijgen, waarvan je ook losse deksels bij kunt kopen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten