Het was voor ons duidelijk dat er na de verbouwing weer een moest komen, dus tegen een mooie houten stellage groeide onze nieuwe druif tot de plant die hij nu is. De meest voorkomende blauwe tuindruif is Boskoops Glorie. Zo ook die van ons. Mocht je nog geen druif in je tuin hebben en overwegen er één neer te zetten, is dit ras ook zeker een aanrader. De druiven zijn rond en supersappig! Bovendien is zo'n plant low-maintenance! Zelfs al ben je geen kei in snoeien, de plant overleefd het over het algemeen heel goed. Knip alleen niet teveel bladeren weg wanneer de druiven groeien, want dan krijgen ze last van sunburn en krijg je krenten aan een tros!
Dit jaar voor het eerst hebben we weer fatsoenlijke druiventrossen. Terwijl ik de opbrengst van de plant stond te bewonderen, schoot mij de druivensap van de moeder van mijn schoonzusje te binnen. Ze heeft mij toen ik hoogzwanger was van mijn tweede dochter, Lea, een fles kado gedaan Het was een wonderlijk rood zelfgemaakt sap! Zoiets heb je werkelijk nog nooit geproefd! Ze wilde haar methode van sap maken met mij delen en het resultaat is nog wonderlijker dan ik me kon herinneren! Ten eerste verbaasde het me hoeveel sap er van de druiven kwam en hoe prachtig rood de drank is geworden. De smaak is iets wat je nooit in de winkel kunt vinden,......
Druivensap
Knip de druiven van de plant (als je er één hebt). Trek de druiven met voorzichtige hand van de trossen en was ze grondig.
Doe de druiven in een grote pan (eventueel in delen) en zet de pan op middelhoog vuur. Doe de deksel op de pan en check regelmatig en roer zo af en toe door. Het maakt nu niet zoveel meer uit als je de druiven kneust. Je ziet op een gegeven moment dat de druiven hun sap gaan loslaten. Laat het mengsel rustig even koken totdat het sap een lichtrode kleur heeft gekregen. Kieper de druiven (evt in delen) in een zeef die je boven een andere grote pan hebt gehangen. Druk de druiven met de bolle kant van een lepel stevig tegen de zeef aan, zodat ze nog meer van hun rode sap loslaten. Giet het sap in flessen, laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Schenk jezelf een glas in van deze wonderlijke rode nectar en waan je in een elfjesland! Dit is zo'n drankje dat elfjes uit de kelken van een bloem drinken, dat kan niet missen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten