woensdag 3 augustus 2011

Griekse salade voor tropische dagen


Eindelijk eens een echte zomerdag eergisteren. Reden voor mij om met de kids eropuit te trekken naar ergens waar er water was. En wees eerlijk, met die sporadische warme dagen, heb je toch géén zin om ingewikkelde dingen klaar te maken en lang in de keuken te staan. Natuurlijk kun je altijd nog gaan barbecuen, maar ik heb een suggestie voor je; maak eens een Griekse salade! Ik heb deze gisteren geserveerd met brood en tzaziki (Griekse knoflook-komkommersaus). En eerlijk is eerlijk, ik heb denk ik wel een knoflookadem (en moest gisteren gewoon werken)! Hmmmm,…ze zeggen dat peterselie helpt tegen knoflookadem en andere zeggen dat dat klinklare onzin is. Hoe dan ook adviseer ik je, zodra je een gerecht met rauwe knoflook maakt, aardig wat peterselie toe te voegen (ook de fijngesneden dunne steeltjes). De kleffe knoflooksmaak in je mond waar je 's ochtends dan al mee opstaat is dan verdwenen. Ik geef je alleen géén garantie dat je je collega's niet lastigvalt als je langsloopt met een knoflookwalm om je heen.
En dan nog iets…in een boek van Donna Hay zag ik een soortgelijke salade met gebakken feta. Ik heb het recept er niet op nageslagen, maar zoiets als hieronder zal het wel geweest zijn. Ik vond die gebakken feta echt een verrijking van het gerecht. Mocht je nog sceptisch zijn, probeer het gewoon! Of bak de feta niet, maar snijdt hem in blokjes en schep erdoor. Desnoods laat je het helemaal weg of vervang je het door zachte geitenkaas.

TIP! Bewaar je tomaten altijd op de fruitschaal! Of gebruik (zoals ik) een speciale groenteschaal in de keuken (waar ik ook de uien en de knoflook bewaar). Dit komt de smaak ten goede! Gebruik vooral geen bleke, koude en harde tomaten, die smaken alleen naar water!

TIP! De smaak van rauwe uien kan nogal wat overheersen. Het helpt om eerst de uien te marineren in wat citroensap of azijn. De ergste scherpe smaak is er dan vanaf.

TIP! In de supermarkt krijg je van die plastic bakjes gevuld met een trieste hoeveelheid kruiden voor een schrikbarend hoge prijs. Kruiden zoals munt en peterselie zijn meestal goed verkrijgbaar bij de Turkse of Marokkaanse winkel. Ook haal ik ze regelmatig bij de groothandel (Hanos of Sligro). Bewaren is het beste door rondom de uiteinden van de takjes een natgemaakt stukje keukenrol te draaien en te bewaren in de groentenlade van de koelkast. En wat betreft de munt: je kunt het ook zelf in de tuin zetten. Een potje uit de supermarkt gewoon overpotten in een grote pot en na een tijdje heb je een weelderige bos munt! Mag ook in de volle grond, maar dan staat binnen de kortste keren je tuin vol munt. Maakt mij niks uit, want je kunt er ook van die heerlijke verse muntthee van maken!

TIP! Serveer tzaziki eens op een borrelplankje met wat vers brood erbij.

Griekse salade met gebakken feta
Voor 4 personen



- 2 komkommers
- 4 - 6 tomaten, afhankelijk van de grootte
- 150 g olijven (neem echte goeie, zoals kalamata of taggia-olijven, zijn ook verkrijgbaar bij AH)
- 2 kleine uien, evt rode
- 1 el rode wijnazijn
- 3 el extra vierge olijfolie, evt Griekse
- een flinke handvol platte peterselie, grof gehakt
- 2 pakjes fetakaas
- 3 el bloem
- olijfolie om in te bakken
- 50 gram pijnboompitten
Schil de komkommer of was ze en schil met de dunschiller een baan wel, een baan niet of maak bijvoorbeeld met een zesteur of vork een patroon op de schil. Snijd ze over de lengte doormidden en schraap met een theelepel de zaadjes eruit (die smaken alleen maar waterig). Vervolgens snijd je ze in halve maantjes van een cm dik. Was de tomaten en snijdt ze in dunne partjes. Pel de uien en snijd ze doormidden en vervolgens in dunne halve ringen. Meng in een grote kom alle ingredienten (behalve de fetakaas en bloem) door elkaar en voeg peper en zout naar smaak toe. Proef nog eens en voeg evt nog wat azijn of olie toe. Laat even staan om te laten marineren. Doe de bloem in een diep bord. Snijd de fetakaas in 2 dunne plakken en wentel ze door de bloem. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag met wat olijfolie en bak hierin de plakken een paar minuutjes per kant. Bij het keren een grote spatel gebruiken.  De feta moet er mooi goudbruin gevlekt uitzien. Bak ondertussen in een droge koekenpan de pijnboompitten even kort, totdat ze een beetje kleuren. Dit komt de smaak en knapperigheid van de pitjes ten goede. Schep de salade op een bord, evt een diep bord en schuif hierop een plak gebakken feta en bestrooi met de pijnboompitten. Garneer evt met een takje peterselie.

Voor de tzaziki: Schil 1 komkommer, halveer en schraap de zaadjes eruit, rasp vervolgens de beide helften op een grove rasp of in de keukenmachine. Meng dan de komkommerrasp met 200 ml yoghurt (ik gebruik hiervoor die dikke Griekse of Turkse yoghurt, kan ook met dunnere soort, maar dan wordt de saus gewoon wat dunner. Denk eraan dat de komkommer nogal wat vocht bevat waardoor de saus sowieso wat dunner wordt). Voeg dan 3 tenen knoflook, heel fijn gehakt, kleine bosje verse munt en platte peterselie, beide fijngehakt. Goed doorroeren en op smaak brengen met zout en peper!

Serveer de Griekse salade met de tzaziki en vers afgebakken pitabroodjes of Turks brood. Wat mij betreft een hele maaltijd. Wil je het nog wat opschmucken, serveer er dan gekruide worstjes bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten