Wat zul je jezelf dankbaar zijn als je thuis komt van je werk, het gas onder de pan aanzet, je schoenen uitschopt en lekker kunt knuffelen met je kinderen. Nog geen 10 minuten later zit je lekker aan de eettafel met z'n allen de dag door te nemen. Ik raad je daarom aan dit gerecht te maken op je vrije dag te maken en in de koelkast te zetten voor de dag dat je moet werken. Ookal kost het gerecht niet veel tijd om klaar te maken (in een half uurtje ben je echt wel klaar en dan heb ik rekening gehouden met snij- en schoonmaakwerk van de ingrediĆ«nten), raad ik je aan op tijd te beginnen (desnoods begin je meteen na het ontbijt op je vrije dag), dan kan je namelijk ook nog zorgen dat de keuken helemaal is opgeruimd. Dat maakt het thuiskomen na een werkdag nog relaxter! En weet je wat,…er is helemaal niks mis mee om 's avonds nadat de kinderen in bed liggen nog lekker even de keuken in te duiken en op je dooie gemak nog een gerecht klaar te maken voor morgen….
Dit is mijn versie van Chili con carne. Ik gebruik o.a. een blik chilibonen. Dit zijn pintobonen in een soort van chilisaus! Deze zijn gewoon verkrijgbaaar bij onze Albert Heijn (het is een XL). Mocht je geen chilibonen kunnen krijgen, neem dan nog een blikje kidneybonen en voeg er 1 of twee extra tomaten aan toe en evt wat chilipoeder. Ik gebruik altijd van die Tasty Toms of smaaktomaatjes van de Lidl. Ze zijn vrij klein, maar smaken echt beter dan van de gemiddelde waterige tomaat. Roma-tomaten of trostomaten zijn ook nog een acceptabel alternatief, maar dan echt rijp en niet hard en nauwelijks rood!
Voor wie het nog niet wist, ik heb een bloedhekel aan van die voorgefabriceerde kruidenmixen. Ik geloof er heilig in dat je met weinig middelen een betere versie kunt maken met wat kruiden uit je kruidenkastje (of voor mij geldt 'kruidenla'). Wees niet te zuinig met zout, dat brengt echt de smnaak omhoog. Het zout dat je zelf toevoegt is altijd nog beter dan die kunstmatige smaakversterkers die in die fabriekstroep zit en ik durf te beweren dat je dan nog altijd minder zout gebruikt, dan dat in het beste zakje voorgefabriceerde kruiden zit! Dan zal ik het maar niet hebben over alle E-nummers die er over het algemeen nog meer in zitten! Wat zul je jezelf ook dankbaar zijn dat je je gezin ook iets voorzet waarvan je weet dat het ook heel gezond is! Alhoewel,….wat zit er eigenlijk in die chilibonen…?
Chili con carne
Voor 4 personen
- 3 middelgrote uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 250 g spekblokjes
- 1 rode peper, gehakt
- 2 paprika's, in stukken, zo groot als dat je wilt
- 2 wortels, in blokjes of plakjes
- 500 g rundergehakt
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 3 - 5 middelgrote of kleine tomaten, in stukken
- 2 el tomatenpuree
- 1 blik kidneybonen, afgespoeld
- 1 blik chilibonen
Fruit de ui en de knoflook in een grote pan (hapjespan of pan met dikke bodem) in een beetje olie (mag gewone zonnebloem zijn of olijfolie om in te bakken, wat je in huis hebt). Voeg wat zout toe om te voorkomen dat ze te snel kleuren! Wanneer de ui glazig is (ik kan dat niet zijn bij die miniscule stukjes knoflook), doe je de spekblokjes erbij en bak je ze mee tot ze bruin en knapperig zijn. Dan voeg je de wortelblokjes, rode peper en stukken paprika toe en bak je deze even mee. Voeg vervolgens het gehakt toe! Breek het gehakt met een houten vork in stukjes, zodat het rul gebakken wordt. Het kan nu zijn dat er een laagje vet in de pan verschijnt (zowel de spekjes als het gehakt laten wat vet los). Giet dit voorzichtig af. Je kunt ook het mengsel in een zeef kieperen, even laten uitlekken en vervolgens weer terug in de pan doen. Voeg dan de komijn, koriander en paprikapoeder toe. Roer even goed door. Doe de tomatenpuree, stukjes tomaat en de kidneybonen (eerst afspoelen in een zeef) en chilibonen (met saus en al) erbij. Voeg tevens 150 ml of een half kopje water toe. Laat nu de chili zo'n 15 minuten doorpruttelen. Roer regelmatig door en voeg evt nog wat water toe als de mix te droog dreigt te worden. Serveer met rijst of tortillachips en geef er wat creme fraiche, geraspte kaas, kleingesneden bosui, versgesneden koriander en avocado (evt doorgeprakt met wat zout en citroensap). Kies wat je lekker vind, maar weet je, zonder al die poespas is het ook nog steeds een lekkere gezonde maaltijd. En als je er nog zin in hebt kun je ook wat tortillachips met wat geraspte kaas in de oven schuiven totdat de kaas gesmolten is (let op, tortillachips verbrandt snel) en dat erbij serveren.
TIP!: Het fruiten van ui en knoflook gaat beter wanneer je meteen wat zout toevoegt. Hierdoor kleurt de ui en knoflook wat minder snel, maar geeft wel zijn aroma af.
TIP!: Tomaten nooit in de koelkast bewaren, maar op de fruitschaal. Of gebruik, zoals ik, een schaal in de keuken waar je uien, knoflook en tomaten op bewaard. De tomaten blijven dan waarschijnlijk nog langer goed dan dat je ze in de koelkast bewaart. Keiharde koude tomaten kun je net zo goed niet eten, want die smaken werkelijk naar niets! Heb je tomaten over, maar er een snelle tomatensalade van! Zo'n salade past bijna overal bij. Tomaten kun je heerlijk combineren met fetakaas, geitenkaas, mozzarella, basilicum, (gedroogde) oregano, lenteui, bieslook, breng op smaak met zout en peper en een soort van vinagrettesaus. Voor zo'n salade mogen ze in ieder geval nooit gekoeld zijn!
TIP! Avocado verkleurt door contact met zuurstof! Net zoals een appel bijvoorbeeld. Iets zuurs, zoals citroensap, helpt hiertegen. Tevens helpt het bij avocado om de pit gewoon in de kleingesneden of geprakte stukjes te leggen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten