Hieronder het recept voor lekkere worteltjes, terwijl ikzelf helemaal niet zo dol ben op worteltjes. Op één of andere manier doen ze me altijd denken aan die worteltjes met doperwten uit pot, die vaak helemaal geen bite meer hebben! Terwijl we dit vroeger thuis eigenlijk nooit aten. Deze worteltjes moet je zeker niet te ver doorkoken, maar ze moeten wel enigzins zacht zijn,....
Worteltjes met tijm en citroen
voor 4 personen
- 500 g worteltjes (ik gebruik van die kleine winterpeentjes)
- een paar takjes tijm
- 1/2 citroen
- 1 el honing
- een klontje boter
Schil de worteltjes en snijdt ze zoals je ze hebben wilt, bijvoorbeeld in reepjes. Doe ze in een pan en zorg dat ze net onder water staan. Doe er wat zout bij, wees niet te zuinig, doe de halve citroen en de tijm bij de worteltjes in het water. Breng aan de kook en kook ze tot ze gaar, zacht met nog met een beetje bite zijn. Afhankelijk van de grootte duurt dit zo'n 10 - 20 minuten. Giet af, doe de boter en honing bij de worteljes en knijp de citroen er voorzichtig boven uit. Schep om tot de boter is gesmolten. Proef even voor het serveren en voeg evt nog wat zout of honing toe....
Ik heb ze gisteren overigens geserveerd met frietjes en kipschnitzel. De kipschnitzels maak je heel gemakkelijk door de over de lengte doormidden te snijden en dan op (vershoud)folie te leggen, af te dekken met (vershoud)folie en vervolgens plat te slaan (bijvoorbeeld met een deegroller).
Je hoeft ze echt niet stuk te meppen (tenzij je ernstige frustratie kwijt moet, maar maak er dan wat extra) en geloof me als je te hard of te lang slaat, gaan ze echt stuk! Het gaat er gewoon om dat ze overal ongeveer even dik zijn. Tuurlijk, je kunt ook een gewone kipfilet bakken, maar dat duurt zo lang! Breng de schnitzels op smaak met zout en peper en bak ze in wat boter in de pan (evt in delen). Als je er zin in hebt kun je ze uit de pan nemen en het vocht en de aanbaksel afblussen met een beetje wijn en wat citroensap. Giet dit dan over de kipschnitzels en serveer met de rest....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten