zaterdag 20 augustus 2011

Glanzend van de grill

Dit is weer zo iets wat je makkelijk in een flesje van de supermarkt kunt halen. Helemaal niks mis mee, maar je kunt het oh zo makkelijk zelf maken en dan de smaak aanpassen naar eigen wens. Mocht je in de supermarkt staan en de ingrediënten, die je meestal alleen in de toko kunt halen (zoals de mirin en sake), niet in huis hebben, dan doet een flesje teriyaki-marinade ook wonderen. Je vlees of vis hoeft echt geen uren te marineren. Als je op het laatste moment bedenkt dat je iets met teriyaki wilt maken, dan geeft de saus al voldoende smaak aan je gerecht om toch iets lekkers op tafel te kunnen zetten.

Teriyaki betekend zoiets als glanzend en van de grill. Eigenlijk moet je het dus op de grill bereiden en het vlees (of vis) af en toe bedruipen met de marinade, zodat je een glanzend laagje over je eindproduct krijgt. Maar bakken is ook prima. Overigens hoort er volgens mij ook geen knoflook in de marinade, maar is wel erg lekker.... Ik zal je ook niet afraden om wat uienringen mee te marineren en even te bakken samen met de kip.

Hieronder het recept voor Kip Teriyaki. Je kunt dezelfde marinade ook gebruiken voor biefstuk(reepjes), garnalen of zalm of witvis. Op één of andere manier vind ik dat hier altijd een groene groente bij hoort. Sperziebonen, peultjes of spinazie bijvoorbeeld....Strooi evt wat sesamzaad en een klein beetje zonnebloem- of arachideolie (daardoor plakt de sesam wat beter) over de peultjes of sperziebonen, dan lijken ze net wat meer Aziatisch. De spinazie is extra lekker wanneer je deze roerbakt met wat ui, knoflook en verse gember. Foto ontbreekt bij dit recept, het was al op voordat we een foto konden maken!

Kip Teriyaki
voor 4 personen

- 500 g kipfilet
- 3 el sojasaus (van die Japanse of Chinese, bijvoorbeeld Kikkoman)
- 3 el mirin (Japanse kookwijn)
- 3 el sake of Shaoxing rijstwijn of droge sherry
- 2 el honing
- 1 el versgeraspte gember
- 2 tenen knoflook, gehakt

Meng alle ingrediënten behalve de kipfilet in een kom. Snijdt de kipfilet in blokjes of reepjes of snijdt ze overdwars doormidden. Je kunt ze evt ook heel laten, maar de marinade werkt natuurlijk beter in op kleinere stukken kip. Doe de kipfilet erbij en schep goed om, zodat de stukjes goed bedekt zijn met marinade. De marinade is vrij dun, dus blijft niet heel goed kleven aan het vlees. Het helpt door de gemarineerde stukjes nog een een paar keer door te scheppen tijdens het marineren. Marineer zo lang als dat je kunt of wilt, maar bij voorkeur een paar uur of evt een nachtje in de koelkast.

Schep vlak voor het marineren de kip uit de marinade en bak in een scheutje zonnebloem- of arachideolie gaar. Giet de marinade erbij en laat deze even meekoken, zodat 'ie wat indikt en stroperig wordt. Serveer de kip met witte rijst en iets van groene groenten (zoals de hierbovengenoemde sperziebonen, peultjes of spinazie. Bestrooi evt de kip nog met in ringen gesneden bosui.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten