dinsdag 9 augustus 2011

Belgische wafels,....Brusselse of Luikse

Op één of andere manier staat er op mijn verlanglijstje elke keer een nieuw keukenapparaat. Vorige kerstmis kreeg ik van mijn zus een echt wafelijzer, of eigenlijk meer een echte wafelmaker. Het lijkt op zo'n moderne sandwichmaker, maar dan voorzien van vierkante vakken om van die echte Belgische wafels te kunnen maken.
De Belgische wafels die wij kennen zijn van die rechthoekige met onregelmatige randen en vierkante vakken. Dit is ook de variant die ik tot op heden altijd heb gemaakt in de wafelmaker. Maar de wafels die wij in België hebben gegeten waren veel minder zwaar en veel luchtiger dan degene die ik kende. Dat soort dingen maken mij nieuwsgierig. Ik wist van het bestaan van een Luikse en een Brusselse wafel, dus toch maar eens gaan nazoeken op internet. Het bleek een Brusselse wafel te zijn.
Luikse wafels zijn rechthoekig met onregelmatige randen, rijk van smaak, licht krokant van buiten, zacht van binnen, meestal is er ook parelsuiker in verwerkt. Ze worden gemaakt van een soort van kneedbaar deeg. De Brussels variant is minder zoet (zelfs zonder suiker) en zonder parelsuiker en wordt om die reden vaak met poedersuiker geserveerd. De wafels is een perfecte rechthoek met strakke randen (doordat er beslag wordt gebruikt) en krokant van buiten en luchtig en zacht van buiten. Een stuk lichter dan de Luikse variant en de Brusselse wordt bijna altijd warm gegeten! Ergens heb ik gelezen dat het aantal gaten verschild, maar goed ik zal het moeten doen met het ijzer dat ik heb ( blijkbaar is mijn wafelmaker met 16 gaten geschikt voor géén van beide,  Luikse wafels zijn met 24 gaten, de Brussels hebben er 20, maar goed niemand die ze natelt). Wil je meer weten, check http://users.skynet.be/bs963327/historiquenl.htm.
Ook kwam ik de Amerikaanse wafels tegen. Deze worden als ontbijt gegeten en worden met minder suiker gemaakt dan de Luikse wafels. Bovendien zijn ze veel dunner dan de wafels die wij kennen en worden ze meestal als ontbijt gegeten. Die lijken misschien weer wat meer op de hartvormige wafels die je hier ook wel regelmatig ziet, die volgens miij weer uit Scandinavië komen! Maar goed, wel food for the brain. Je kunt het namelijk zo gek niet bedenken! Met bosbessen, met aardbei, met yoghurt, met zure room, met noten,…..ik zal nog wel eens een plaatsen op deze wafelrecepten denk ik….
Hieronder in ieder geval mijn recept voor Brusselse wafels en, zoals beloofd, mijn variatie met chocolade en kokos. Vertrouw me, ik heb van alles geprobeerd. Om te beginnen moet je echt gist gebruiken en geen bakpoeder, probeer ook geen chocoladestukjes te gebruiken ipv de cacao (de echte chocolade heeft de neiging om snel te verbranden) en check de wafels tijdens het bakken liever te vaak dan te weinig!
TIP!: 1 gram gedroogde gist, staat gelijk aan 2,5 gram verse gist. Dus 10 gram gedroogde gist is gelijk aan 25 gram verse!

TIP!: Zeven van bloem is helemaal niet nodig als je het voor gebruik goed doorroert met een garde!



Brusselse wafels met kokos en chocolade
stuk of 12

- 200 g bloem
- 1/2 tl gedroogde gist (circa 5 gram) of 15 gram verse gist
- 100 g boter
- 250 ml melk, lauw
- 250 ml water, lauw
- 2 eieren
- 50 g cacaopoeder
- 60 g kokosschaafsel
- Snufje zout
Weeg de bloem af en roer deze goed door met de garde om evt klontjes te voorkomen. Doe de gist bij het lauwe water en roer totdat 'ie is opgelost. Roer de melk en het water goed door de bloem. Splits de eieren, voeg de eigelen, de cacao en het kokosschaafsel toe aan het beslag en roer erdoor. Klop de eiwitten met het zout in een andere kom op tot ze luchtig zijn. Verwarm in een steelpannetje ondertussen voorzichtig de boter tot deze gesmolten maar niet bruin is. Meng de luchtige eiwitten en de boter voorzichtig door het beslag. Laat het beslag in de kom, afgedekt met een natte doek, ongeveer 45 minuten rusten. Bak de wafels (gebruik een soeplepel, zodat het ijzer bedekt is met beslag) in een paar minuten in een wafelijzer. Serveer warm, met poedersuiker! Of doe eens gek en serveer met aarbeien of verse ananas!

TIP!: Voor een naturel-wafel (of zoals ze in België zouden zeggen 'natuur') laat je de cacao en kokos weg en voeg je nog eens extra 50 gram bloem toe!

TIP! Maak ze gerust allemaal, ookal eet je ze niet meteen op. Voordat je ze eet, doe je ze nog even kort in de boordrooster en dan kun je er toch nog warm van genieten. Eet ook eens als ontbijt met yoghurt en honing en evt wat nootjes!
Okay, omdat je zo aandringt, dan ook het recept van de Luikse wafel!

Luikse wafels
stuk of 9

- 250 g bloem
- 3 g gedroogde gist of 8 gram verse gist
- 50 ml lauwe melk
- 70 g parelsuiker (ik heb gehoord dat dit verkrijgbaar is bij de Boerenbond, vervang anders door kandijsuiker)
- 2 eieren
- 100 g boter
- snufje zout
- 1/2 tl kaneel
Los de gist op in de melk. Klop de eieren los en meng met de bloem en het zout. Voeg de melk met het kaneel toe en rol tot en deeg. Laat het deeg circa 15 minuten rusten onder een vochtige doek. Voeg vervolgende de suiker toe. Meng erdoor en maak weer een bol van het deeg. Laat daarna nog een keer 10 minuten rusten. Bak de wafels (steeds een bolletje ter grote van een grote golfbal) in een wafelijzer. Serveer zo of afgekoeld.

3 opmerkingen:

  1. Mag ik je bedanken voor dit artikel. Ik ben al een poosje op zoek naar hoe dat toch zit met die wafels en jij geeft me hier de uitleg. Ik print het en stop het in mijn kookschrift.
    Groetjes,
    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo,
    Hoe kan ik glans op het oppervlak van de wafel kregen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maia, glanzende wafels? Deze wafels glanzen niet. Wellicht komt dat op de foto's enigszins zo over, maar heeft wellicht meer met het vet te maken wat in het beslag zit.

      Verwijderen