donderdag 7 juli 2011

Traktatie voor juffendag

Mijn middelste dochter, Lea (bijna 3), heeft vandaag juffendag op de peuterspeelzaal. Goede gelegenheid om eens een leuke traktatie te maken. Ik heb een ietwat aangepaste versie gemaakt van een soort cornflakerotsjes uit het boek Feest van Nigella Lawson en wilde ook mijn eigen versie maken! Een leeg conservenblikje (label eraf geweekt en schoongemaakt) met een vloeipapiertje erin, daarin de rotsjes en dan folie erom, dichtbinnen met een lintje! Ik heb er ook een kaartje aangemaakt met wat erin zit en de naam van elke juf erop!

Stella's gepofte tarwerotsjes met rozijnen en walnoot
Genoeg voor een flinke hoeveelheid, stuk of 40 stuks ter grote van een walnoot
Halveer het recept gerust als je ze voor jezelf maakt!

- 300 gr (melk)chocolade, in stukjes gebroken
- 70 gr gepofte tarwe (van die onbijtgranen in een doos)
- 140 gr rozijnen of sultana's
- 70 gr walnoten, in kleine stukjes gehakt

Smelt de chocolade au bain marie in een pannetje. (Ik gebruik hiervoor een speciale metalen kom met handvat die hier speciaal voor bedoeld is van Ikea). Meng ondertussen in een ruime kom de gepofte tarwe, de rozijnen en de stukjes walnoot door elkaar. Leg 2 bakplaten klaar met bakpapier of folie. Wanneer de chcolade helemaal gesmolten is, over het tarwe-mengsel gieten en goed door het mengsel scheppen, zodat alles bedekt is met een dun laagje chocolade.
Vervolgens bergjes op de bakplaten scheppen, ongeveer ter grote van een hele walnoot, maar uiteindelijk bepaal je zelf hoe groot ze moeten worden natuurlijk. Help de bergjes met je vingers wanneer ze dreigen in te storten. De bergjes nog wat laten afkoelen en dan de bakplaten met folie afdekken en in de koelkast schuiven. OH JA! Vergeet niet je vingers af te likken!

Cornflakerotsjes met caramel en amandel

- 3 mars-repen (circa 150 gram)
- 50 gr boter
- 70 gr cornflakes
- 40 gr amandelschaafsel

Rooster het amandelschaafsel voorzichtig in een droge koekenpan. Blijf erbij, zodat het niet verbrandt. Zodra ze goudbruin worden in een ruime kom doen en mengen met de cornflakes. Doe de boter en de mars-repen in een pannetje met een dikke bodem en laat op een laag vuurtje smelten. Roer voorzichtig door om te mengen. Zodra het gelijkmatig gesmolten is bij het cornflakemengsel gieten en goed doorroeren totdat alles is bedekt met een laagje van het boter-mars-mengsel. Ook hier weer bergjes maken en op een bakplaat laten afkoelen en ja, ook hier mag je de bergjes die instorten gerust helpen met je vingers. Even laten afkoelen en dan in de koelkast zetten om verder uit te harden!

P.S.: de Nigella-versie is met meer boter en minder mars en het amandelschaafsel is mijn eigen toevoeging!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten