zondag 10 juli 2011

De vakantie inluiden met gorgonzola-crème

Om alle vakanties in te luiden, zijn we vrijdag met een aantal collega's na het werk even gaan borrelen. Een lekker wijntje met daarbij lekkere Italiaanse hapjes..., eigenlijk best verrassende dingen erbij, maar ook de voorspelbare hapjes waren overheerlijk! Gemarineerde rode biet met rivierkreeftjes en cocktailsaus, carpaccio, prosciutto met meloen, vitello tonnato en daarna nog 2 verschillende pasta's. Bij dat alles kregen we stokbrood met gorgonzolacrème geserveerd. Het was een cremig witte dikke saus, die op het eerste gezicht niet echt aan blauwe kaas deed denken. De smaak was zacht, romig met een zachte gorgonzola-smaak. Ik heb er even mee geexpirimenteerd. Uiteindelijk werd mijn versie wat korreliger en toch een beetje grauw qua kleur, maar de smaak was perfect! De volgende keer neem ik een pittigere gorgonzola en voeg ik er wat minder kaas aan toe, denk ik. Hieronder mijn eigen recept!

Gorgonzola-crème

- 150 gram gorgonzola
- 200 ml (slag)room
- witte peper
- een klein handje platte peterselie, alleen de blaadjes,  heel fijn gehakt
- 1/2 teen knoflook, heel fijn gehakt

Doe de helft van de room in een steelpannetje, voeg hier de gorgonzola in stukjes aan toe. Laat dit zachtjes warm worden op het vuur totdat de gorgonzola is gesmolten. Laat dit mengsel helemaal afkoelen en zet koud in de koelkast. Klop de andere helft van de room op tot een lobbige slagroom (niet te lang doorkloppen dus).  Klop dan de gorgonzolaroom ook goed door, zodat die wat luchtiger wordt. Meng daarna voorzichtig met de lobbige slagroom en meng daarna de knoflook, peterselie en witte peper (naar smaak) erdoor.

Serveer dit met een lekker knapperig wit stokbrood. Maar lijkt me ook lekker op roggebrood, op een champignon of portobello of wat dacht je voor bij een biefstuk?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten