We zijn net terug van onze vakantie aan de Belgische kust. Ondanks de regen (regen en nog eens regen) hebben we het erg leuk gehad. Natuurlijk hebben we kunnen genieten van mosselen (met look en room), belgische wafels met slagroom en aardbeien en garnalenkroketten. Nou, ja, mosselen weet iedereen wel klaar te maken, denk ik zo, maar goed, terwijl ik dit aan het typen ben, bedenk ik me dat ik jullie wellicht nog eens het recept moet geven van mouclade. Dat zijn mosselen in een soort van kerrieroomsaus! Overheerlijk! Alhoewel ik de mosselen met (knof)look en room, die we in België aten, ook wel een keer na wil maken.
Terug van vakantie zie ik dat ik inmiddels ook meer volgers heb dan alleen mijn moeder en mijn vriend! Leuk dat jullie je hebben aangemeldt!
De garnalenkroket wil ik ook eens zelf proberen te maken, maar geef me daar even de tijd voor. Ik heb namelijk geredeneerd dat je daar het beste garnalen in de schaal voor kunt gebruiken en daar moet ik even naar op zoek! Vervolgens wordt het nog een heel karwei om ze te pellen. Maar de schalen zullen de ragout ontzettend veel smaak geven, dus echt wel de moeite waard. Bovendien is kroketten maken echt iets voor de gevorderde foodie en bovendien erg tijdrovend. Dus,...ik beloof dat het recept volgt,...maar niet vandaag!
Terwijl ik de belgische wafels aan het verorberen was, zat ik al te fantaseren over een eigen variant. Ooit heb ik eens een toetje gegeten, heerlijk vond ik het! Het was gewoon zo'n toetje uit de supermarkt wat tijdelijk te verkrijgen was, maar de smaakcombinatie was hemels! Chocolade met kokos! Op één of andere manier heeft het me nooit los gelaten. Dus wil ik dat eens proberen in een echte Belgische wafel. Je hebt hier wel een wafelijzer voor nodig waarmee je van die rechthoekige wafels kunt maken. Zodra ik ze heb uitgeprobeerd, zal ik mijn recept aan jullie doorgeven!
De laatste dag hebben we nog een stop gemaakt in Frankrijk, omdat we dan thuis nog lang thuis kunnen nagenieten. Ooit kreeg ik van mijn moeder een Frans boodschappenlijstje samengesteld door Jonah Freud. Inmiddels hebben we ons eigen lijstje samengesteld.
Frans boodschappenlijstje
- Rijst uit de Camarque (alleen maar in Frankrijk te krijgen)
- Linzen du Puy (gedroogde vorm, lang houdbaar en de beste volgens kenners)
- Verschillende soorten olie (olijfolie, walnootolie)
- Bouillonblokjes (wat dacht je van 'mediterane groenten bouillon', 'kruiden en olijfolie', 'court-bouillon', 'bouquet garni'en knoflook-peterselieblokjes die je als extra smaakmaker kunt toevoegen aan bijv gebakken champignons)
- Cider (echt underrated!)
- Wijn (waarom niet, je bent toch in Frankrijk)
- Dijonmosterd, glad of grof (tja, krijg je tegenwoordig ook bij de AH, maar goed, er gaat niets boven echte Franse)
- Dijonnaise (tegenwoordig ook verkrijgbaar bij AH)
- Creme fraiche en creme fleurette
- Franse kaasjes (wat je maar lekker vind, eat your heart out)
- Rollen bladerdeeg en korstdeeg (diepvries), (zijn daar veel gebruikelijker dan hier)
- Flan-toetjes (okay, zelfgemaakt vast nog lekkerder, maar de voorverpakte doen me altijd denken aan vakantie)
- Wasmiddel met Marseillezeep (mijn moeder en ik zijn er verslaafd aan)
- Douchegel Le petit Marseillais met geuren zoals abrikoos-basilicum of aalbes-cherrytomaat
Bij de Carrefour vlak over de grens bij de Belgische kust (wij waren in de buurt van Duinkerken) vonden wij ook een onbekend merk echt Vlaams speciaalbier (blond) in een mooie fles van 75 cl! Ook leuk om mee te nemen als kado voor de thuisblijvers...
Trouwens, nog een tip van onze kant. Toets op je Tomtom in 'navigeer naar nuttige plaats in de buurt' en kies dan voor winkel. De Tomtom geeft dan vanzelf een Carrefour of Leclerc aan en je bent er zo!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten