zondag 4 augustus 2013

Hamburgers van de barbecue

Net terug van vakantie in het zonnige Zuid-Frankrijk en dan tref je dit tropische weer in Nederland. Het is toch bijna niet te geloven? Dat vraagt maar om 1 ding! Barbecue!

Ik gebruik voor deze burgers gerookt paprikapoeder. Deze Spaanse variant (bijvoorbeeld van het merk La Chinata) met een echte rooksmaak is in speciaalzaken, groothandels en online redelijk goed te verkrijgen. Je kunt natuurlijk ook je eigen blikje meenemen als je in Spanje op vakantie bent geweest! Heb je geen gerookte paprikapoeder, gebruik dan de gewone variant en voeg dan gerust wat meer toe dan de voorgeschreven halve theelepel. Gerookt paprikapoeder is aardig dominant, dus daar juist weer niet te veel van....

Hamburgers
voor circa 6 stuks



- 500 gram gehakt
- 1 ui
- 1 flinke teen knoflook
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 1/4 tl komijnpoeder
- 4 el paneermeel
- 2 el melk
- olijfolie (om mee te bakken, dus geen extra vergine) om te bestrijken

optioneel
- tomaten, in plakken
- slabaaldjes
- hamburgerbroodjes of kadetjes (de kwaliteit van een 'gewoon' kadetje lijkt mij altijd beter dan die van een klef hamburgerbroodje, maar wat jou lekker lijkt volstaat)
- mosterd, ketchup of evt mayonaise of andere saus

Maak een papje van de melk en het paneermeel. Hak de ui en knoflooktenen in hele grove stukken en doe de ze de keukenmachine (ik gebruik voor dit soort zaken vaak het molentje van mijn staafmixer). Hak totdat je fijne stukjes hebt. Doe de gehakt, de specerijen, het ui-knoflookmengsel, het paneermeelpapje en flink wat zout en peper in een kom en kneed het gehakt goed door. Maak er 6 a 7 gelijke delen van en vorm deze met de hand tot een platte zo gelijkmatig-mogelijke hamburger (zorg dat de randen niet te rafelig zijn, want die vallen eraf op de barbecue). Leg de hamburgers nog een uurtje (of langer in de koelkast), dit geeft ze iets meer stevigheid. Haal de hamburgers zo laat mogelijk uit de koelkast (vooral als het warm is), bestrijk met een kwast ligt met olijfolie. Bak ze aan elke kan 2-3 minuten op de barbecue.

 

Serveer vervolgens op een broodje (leg deze evt ook even op de barbecue en als je zin hebt, na het grillen  inwrijven met een opengesneden knoflookteen) met een plak tomaat, sla en saus naar keuze. Wij eten ze op z'n Spaans met mosterd en ketchup!

TIP! Ben je niet zeker of je hamburger goed op smaak zijn? Draai een klein bolletje van het mengsel, kook wat water in de waterkoker en giet in een glas, laat het bolletje hier eventjes in garen en proef voor. Je kunt natuurlijk ook in een klein pannetje koken of bakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten