vrijdag 9 augustus 2013

Komkommersalade met feta en munt

Natuurlijk past deze salade heel goed bij de barbecuegerechten die ik hiervoor publiceerde, maar eigenlijk is hij veel breder inzetbaar dan dat! En trouwens ook heel makkelijk te maken!

Komkommersalade met feta en munt
voor 4 personen



- 2 komkommers
- 1 el honing
- 1 tl mosterd
- 1 el witte wijnazijn
- 4 el extra vergine olijfolie
- sap van 1/2 citroen
- handvol munt (alleen de blaadjes)
- 100 gram feta

Schil de komkommers en halveer ze over de lengte tot 2 lange stukken. Verwijder de zaadlijsten met een theelepel (schraap alle zaadjes eruit) en snijd de komkommers vervolgens in plakjes (of eigenlijk halve maantjes). Maak de dressing van de honing, de mosterd, de witte wijnazijn, het citroensap. Klop dit goed door zodat het een beetje gaat binden. Doe de komkommer in een mengkom en giet hier de dressing over en breng op smaak met zout en peper. Scheur of snijdt de muntblaadjes en brokkel de feta en voeg deze ook toe aan de kom. Meng alles goed door en proef voordat je serveert of de smaken kloppen. Serveer vervolgens op een mooie schaal of in een schone kom en garneer evt (zie tip).

TIP! Munt verkleurt snel wanneer je het hebt gesneden. Doe dit echt pas op het laatste moment erbij!

TIP! Houdt evt wat mooie muntblaadjes achter om te garneren! Je kunt ook op het laatste moment nog wat extra feta erover verbrokkelen. Dit oogt frisser dan de feta met dressing.

TIP! Komkommer houdt dressing niet zo heel goed vast. Vind je nog heel veel dressing onderin de kom, lepel dan een paar eetlepels over de salade, maar laat de rest in de kom. De salade hoeft niet te zwemmen!

TIP! De schil kun je ook gerust laten zitten! Of leef je uit en maar er een patroon in door in de lengte een stukje van boven naar onder weg te schillen en dan vervolgens een reep schil te laten zitten. Wanneer je de plakjes dan snijdt oogt dit als mooie streepjes. Niet veel meer werk, maar wel iets wat eruit ziet alsof er aandacht aan is besteedt. Of, doe zoals Jamie, laat de schil zitten en trek met een vork lijnen in de komkommer. Op deze manier krijg je ook een soort van streeppatroon en zal de komkommer wat meer dressing opnemen.

TIP! Ik heb altijd acaciahoning in huis (en dat heb ik dus ook gebruikt in dit recept). Ook zoiets wat ik van mijn moeder heb overgenomen. Deze honing is lichtzoet en qua smaak redelijk neutraal. Je geeft er je gerechten een licht zoet accent mee, terwijl er wel meer smaak aan zit dan suiker. Bovendien is honing veel beter voor je lichaam dan suiker en lost veel gemakkelijker op! Maar je kunt elke honing gebruiken, alhoewel deze dan wel een klein beetje van invloed is op de smaak van de salade.

TIP! Je kunt ook gekruide fetablokjes op olie gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten