zaterdag 17 augustus 2013

Aubergine met parmezaan

Eigenlijk een Italiaans recept, Melanzane alla parmigiana, ik noem het thuis altijd Aubergine parmigiana, zodat iedereen wel weet wat ik bedoel. Dit is een superlekker groentenbijgerecht, bomvol smaak. Het smaakt zoveel weldadiger dan dat je eigenlijk zou verwachten als je de ingrediëntenlijst ziet!

Gebruik voor dit recept 1/2 portie bechamelsaus, zoals vermeldt op de post "Bechamelsaus, basissaus voor in je kookschrift" van 17 augustus 2013. Ik gebruik voor deze versie verse tomaten, maar je kunt het ook maken met tomatensaus. Gebruik dan een kwart portie van het tomatensausrecept wat hierop volgt of gebruik een saus uit een potje.

Aubergine Parmigiana
voor 4 personen (bijgerecht of zelfs voorgerecht)


- 2 stevige aubergines
- 3 rijpe grote tomaten of 6 rijpe kleine
- olijfolie (gewone, geen extra vergine), om mee in te smeren
- oregano, gedroogd
- 1/2 recept bechamelsaus, of 500 ml
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijdt de steeltjes van de aubergines en snijdt ze vervolgens in de lengte in dunne lange plakken van circa 1/2 cm dik. Smeer de plakken in met wat olijfolie (gebruik hiervoor het liefst een kwastje) en bestrooi de plakken met wat zout, peper en oregano. Grill de plakken in porties in een grillpan totdat je grillstrepen ziet en de plakken zachter zijn geworden. Zet opzij.

Warm de bechamelsaus voorzichtig op (als hij tenminste niet meer warm was) en smelt hierin de Parmezaanse kaas.

Snijdt de tomaten in dunne plakken en bestrooi met zout en peper. Leg 2 aubergineplakken in een ovenschaal en leg hierop wat plakjes tomaat. Stapel de plakken aubergine om en om met de tomatenplakjes, totdat alles op is. Giet over de gestapelde groenten de bechamelsaus en gratineer 10 - 15 minuten in de oven.

TIP! Heb je geen grillpan, bak de plakken dan in een koekenpan, maar voeg geen olie toe aan de pan (zie tip hieronder)

TIP! Aubergines kunnen zich helemaal vol zuigen met olie. Gebruik daarom nooit olie in de pan, maar bestrijk de aubergineplakken.

TIP! Je kunt ook courgette gebruiken of andere groenten toevoegen, zoals venkel of champignons. Bak deze dan ook voor, zoals je ook doet met de aubergines.

1 opmerking:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and will help you to receive more visits.
    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen