zaterdag 17 december 2011

Tomatensoep a la mama

Op de dagen dat ik werk probeer ik, terwijl ik de hele dag van huis ben geweest, toch altijd iets voedzaams op tafel te zetten. Vaak wordt het dan iets van een ovenschotel of iets met rijst, want dat is makkelijk door oma even in de oven te schuiven of aan te zetten (we hebben een rijstkoker). Als wij thuis komen kunnen we dus meteen aan tafel. Ik vind het altijd net iets te makkelijk om elke woensdag maar soep op het menu te zetten, maar vandaag hebben we dat eens wel gedaan. Toen papa (Carlos) tussen neus en lippen door even vermeldde dat we soep zouden eten werden Olivia's ogen groot en likte ze met haar tong langs haar lippen. Waarschijnlijk vond papa dat een vermelding waard, aangezien je hem 's nachts wakker kunt maken voor soep. Ze hebben allemaal zitten smikkelen en de kinderen hebben de soepkommen tot de laatste druppel leeggedronken! Dus dan vraag je je af: waarom eten wij niet vaker soep?

Tomatensoep
zat voor 4 personen


- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
- 1 teen knoflook, geperst of gehakt
- 1 blik tomatenblokjes
- 6-8 verse tomaten, grof gehakt
- gedroogde oregano (of gebruik gekruide bouillonblokjes, zie TIP!)
- 1 liter bouillon (kippen- of groenten van blokjes of uit een pot, of speciale bouillon, zie TIP!)

Optioneel
- gekookte (mini)pasta of vermicelli
- gehaktballetjes, gekookt

Als je blokjes gebruikt, maak om te beginnen dan de bouillon. Gebruik je een pot, bereidt deze dan (indien nodig) ook alvast voor. In de meeste gevallen moet je deze nog aanlengen met water. Alles wat je straks als vulling in de soep wilt gebruiken, kun je ook alvast koken of voorbereiden. Ik kook dit meestal niet in de soep gaar, omdat alles dan door en door gaar wordt wanneer je de soep opnieuw opwarmt (bij alles wat overblijft of wanneer je de soep voorbereidt een dag van tevoren). Spoel de pasta of vermicelli af met koud water.
Fruit de ui en bleekselderij in een scheutje olijfolie aan in een soeppan met een dikke bodem. Voeg wat zout toe om snel verkleuren te voorkomen. Wanneer de ui glazig is geworden, kun je de knoflook toevoegen. Laat even meebakken totdat de geur vrij komt. Voeg dan de bouillon, tomatenstukjes (inclusief het sap) en de verse tomatenstukken toe. Laat goed warm worden en voeg dan (naar smaak, oftewel proeven) oregano toe en zout en peper (misschien is zout wel niet nodig). Warm (als je ze gebruikt) de gehaktballetjes en pasta of vermicelli even mee en serveer. Lekker met stokbrood met tapenade of pesto of een foccaccia.

TIP! Er is wel degelijk een verschil tussen hakken of persen van knoflook. Wanneer je knoflook geraspt of geperst gebruikt, komen er veel meer olien vrij dan bij gehakte knoflook (of ik gebruik hem ook wel eens in plakjes). In veel gerechten kan dat invloed hebben op de smaak. Bovendien verbrandt heel fijn gesneden of geperste knoflook veel sneller, wat een bittere smaak kan geven. In dit recept maakt het allemaal niet zoveel uit, aangezien de soep later nog gepureerd wordt. Kies in dit geval gewoon wat je makkelijk lijkt, maar voeg geperste knoflook wel later toe dan gehakte.

TIP! Voor de mensen die niet van bleekselderij houden: gebruik in dit geval toch echt een stengel bleekselderij. Deze zorgt samen met de ui (soms wordt er ook wortel toegevoegd) voor een basissmaak die veel gebruikt wordt in soepen en stoofschotels. De smaak van de bleekselderij is straks een perfecte basis voor deze soep, maar smaakt toch echt niet zoals je misschien zou verwachten!

TIP! Ik heb eigenlijk altijd wel een struik bleekselderij in huis. Daar waar je een recept begint met een fijngesnipperd uitje aanfruiten misstaat zo'n fijngehakte stengel bleekselderij meestal ook niet (vooral in Italiaanse gerechten, alle soepen en stoofschotels en ovenschotels).

TIP! Je kunt ook alleen verse tomaten of alleen blik gebruiken. Houdt ongeveer een kilo tomaten aan per liter bouillon en 2 blikjes. Maar gebruik je verse, gebruik dan wel rijpe tomaten! Leg tomaten nooit in de koelkast, maar op de fruitschaal. Of doe zoals ik het doe en zet in je keuken een schaal waarin je voortaan je uien, knoflook en tomaten bewaard (trouwens ook avocado, aubergine en courgette wordt niet beter van de koelkast). Onrijpe bleke exemplaren zijn waterig en smakeloos. Kun je niet aan rijpe komen of heb je er geen liggen, gebruik dan liever nog die uit blik!

TIP! Ben je een knoflookfanaat, voeg gerust wat meer toe. Maar je bent gewaarschuwt, soep moet niet te knoflokig zijn, anders lijkt het net of je verdunde pastasaus zit te eten. Hoe vaak is het mij niet overkomen dat ik tomatensoep van mijn lieftallige vriend zat te eten, waarvan de smaak alleen maar bleef hangen als oregano en knoflook!

TIP! Dit is nou zo'n gerecht wat je perfect kunt maken met geïmporteerde bouillonblokjes. Ik maakte de laatste keer deze soep met bouillonblokjes met olijfolie en basilicum die wij uit de Franse supermarkt meebrachten! Ik heb de oregano in z'n geheel weggelaten. Zie bericht op dit blog van 19 juli

'Inspiratie in Belgie en het Franse boodschappenlijstje'


TIP! Variatiemogelijkheden zijn er genoeg. Gebruik eens rozemarijn of tijm ipv oregano. Mag vers zijn, maar oregano, tijm em rozemarijn zijn gedroogd ook prima. Of neem basilicum, maar voeg die dan pas toe vlak voordat je gaat serveren (niet mee laten koken). Garneer de soep met creme fraiche of mascarpone of pesto. Voeg blokjes gebakken courgette toe. Pureer de uitgelekte inhoud van een pot geroosterde paprika's toe en laat de verse tomaten weg voor een heerlijke paprikasoep. En zo verder....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten