Banketletters zijn overal te krijgen, maar er gaat toch echt niets boven een zelfgemaakte versie. Het bladerdeeg lekker bros en krokant, nog warm, net uit de oven. Ik was al heel lang van plan een letter te maken met de kinderen. De kinderen kunnen dan worstjes vormen van de spijs en de blaadjes bladerdeeg aan elkaar plakken waarna alles opgerold kan worden en er een letter naar keuze gemaakt kan worden. Maar de kinderen hadden deze keer helemaal geen interesse om mij te helpen in de keuken. Sinterklaas was op school en op de peuterspeelzaal geweest. De meisjes hadden daarom extra behoefte om thuis gewoon lekker te relaxen en een beetje te rommelen met hun knutselspullen en speeltjes. Soms voel je je ook gewoon een goede moeder als je meisjes lekker aan het rommelen zijn en jij nog snel even iets in elkaar draait in de keuken voor een extra speciale pakjesavond!
Banketletter met abrikozen
- 500 g amandelspijs
- 250 g gedroogde abrikozen
- de geraspte schil van 1 sinaasappel
- 2 eieren
- 1 pakje bladerdeeg (10 vierkantjes)
- bloem om te bestuiven
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Doe de gedroogde abrikozen in de kom van de keukenmachine en laat deze draaien totdat de abrikozen in kleine stukjes zijn gehakt. Breek de amandelspijs in stukken en doe de stukken in de kom bij de abrikozen, voeg de sinaasappelschil en 1 ei toe en laat de machine weer draaien tot je een mooie, stevige massa hebt.
Klop het andere ei los, voeg een eetlepel water toe en meng goed door. Bestuif je werkblad met bloem en plak de vierkantjes bladerdeeg aan de randen (overlappend) aan elkaar. Ze plakken goed wanneer je de randen voordat je het volgende vierkantje erop legt goed insmeert met het ei-mengsel. Maak een zo lang mogelijke lap. Rol worstjes van het abrikozen-spijsmengsel en leg dit tegen elkaar aan op de lap bladerdeeg. Verdeel daarnog het mengsel nog mooi door de worstjes wat tegen elkaar te drukken, zodat het één mooie lange rol wordt. Smeer de lange kanten goed in met het eimengsel en rol het bladerdeeg voorzichtig om de vulling. Hevel de rol voorzichtig over op een bakplaat en vorm een letter. Smeer ook de bovenkant goed in met het eimengsel (dit zorgt voor een mooi goudbruin resultaat). Bak in circa 30 minuten goudbruin in de oven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten