dinsdag 6 december 2011

Kokosbrood

De naam van dit gerecht doet denken aan die roze-witte plakken die ik als broodbeleg aan mijn kinderen geef, maar het lijkt er helemaal niet op. Eigenlijk is het meer een soort cake, maar je moet het wel degelijk eten als zijnde brood. Nou, ja, mocht je het liever zo eten, ook prima, maar ik raad je aan het volgende te doen: Snijdt een plak af, doe deze in de broodrooster, besmeer de plak wanneer hij nog warm uit de rooster komt met boter en serveer er jam op of strooi er wat poedersuiker over. De kokos die in het brood verwerkt zit wordt zo geroosterd en het brood krijgt hierdoor een heerlijke nootachtige smaak.

Afgelopen zondag hadden we een verjaardag en heb ik dit brood gebakken en kado gedaan. Het recept is afkomstig van Bill Granger, maar ik kan je niet vertellen uit welk boek het komt Ik heb het recept met Google ergens op internet gevonden en voor je vertaald vanuit het Engels. Bij de jarige vriendin mochten we uiteindelijk meegenieten van een snee van dit brood, ze serveerde hem daar met homemade vijgenjam! Aanrader!

Kokosbrood
voor 8 - 10 plakken



- 2 eieren
- 300 ml melk
- 1 tl vanille essence (of pasta)
- 300 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl kaneelpoeder
- 200 g kristalsuiker
- 150 g geraspte kokos
- 75 g boter, gesmolten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik (21 x 10 cm) in.
Klop de eieren los met de vanille en melk. Doe in een andere kom de bloem, de bakpoeder en de kaneel en roer dit goed door met een garde om klontjes te voorkomen. Voeg de suiker en kokos toe aan de andere droge ingredienten en meng dit met een lepel goed door elkaar. Giet het melkmengsel erbij en roer goed door. Vervolgens de gesmolten boter erbij en erdoor roeren, zonder te lang te roeren. Giet het mengsel in het cakeblik en bak vervolgens in ongeveer een uur gaar in de oven.

TIP! Ik heb de baktijd verlengd met een dik kwartier. Kijk even hoe jouw oven het doet. Wordt de bovenkant wat donker en heb je het idee dat de cake nog niet gaar is, dek dan de cake af met alu-folie.

TIP! Check het brood op gaarheid door er een ongekookt spaghettietje of een satéprikker in te steken. Wanneer deze er droog uitkomt, is het brood klaar.

TIP! Het allermakkelijkste werkt het wanneer je een stuk bakpapier ter grote van het bakblik gebruikt om de lange kanten en de bodem mee te bedekken. Zodra het brood wat is afgekoeld, kun je de korte kanten los steken en het brood gemakkelijk uit het blik verwijderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten