dinsdag 6 december 2011

Sinterklaassoep

Op pakjesavond hoort er een soep als deze gegeten te worden. De soep wordt gemaakt van wortels, want die heb je vast en zeker toch wel in huis en erbij serveer je Sinterklaasstafjes van bladerdeeg. Het originele recept komt uit de Boodschappen (de Allerhande van de Plus), maar dit is mijn variant.

Sinterklaassoep met bladerdeegstafjes
4 personen, maar je maakt natuurlijk minimaal het dubbele

Voor de soep:
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 1 el gember, geraspt
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl kaneel
- 500 gr wortels (ik gebruik van die kleine winterpeentjes), schoongemaakt, geschild, kleingesneden of geraspt
- 500 ml groentenbouillon
- 1 bekertje creme fraiche om te serveren

Voor de bladerdeegstafjes:
- 1 pakje bladerdeeg (10 vierkantjes)
- oude kaas, geraspt (evt uit een zakje)

De bladerdeegstafjes:
Leg 5 vierkantjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven werkblad. Rol ze met een deegroller uit zodat ze veel langer worden een beetje breder. Rol uit tot het pakketje weer de dikte heeft van 1 velletje. Snijdt nu het vel in lange banen van circa 1 cm breed. Rol aan 1 kant een baan op, zodat het begint te lijken op een staf. Leg op een bakplaat, bestrooi met kaas en ga zo met alle banen te werk. Bak ze in circa 15 minuten gaar. Herhaal het proces nog een keer met de andere 5 velletjes.

De soep:
Neem een grote pan met een dikke bodem en schenk hier een beetje plantaardige olie in. Fruit hierin de ui. Voeg wat zout toe om snel bruin worden te voorkomen. Voeg dan de knoflook en gember toe en bak even mee. Doe dan de kerriepoeder, komijn en kaneel in de pan en roer door en voeg vervolgens de wortel toe. Bak even en roer goed door. Voeg vervolgens de bouillon toe en kook totdat de wortel zacht is. Pureer met de staafmixer. Neem de tijd voor het pureren, dat komt het resultaat ten goede. Voeg eventueel nog wat bouillon of water toe en breng op smaak met zout en peper.

Serveer met een schep creme fraiche in de soep en leg de bladerdeegstafje op de kom of het bord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten