zondag 19 februari 2012

Kip met spekjes en doperwten

Als je dit recept leest, kun je niet vermoeden wat voor een interessante smaaksensatie dit gerecht zal geven. Het proeft echt alsof je uren in de keuken hebt gestaan om iets bijzonders op tafel te zetten. Kip met spek is zowieso een wonderlijke combinatie! Ik heb wel meer recepten waar die 2 samen perfect lijken te werken. In dit geval zorgt de spek voor een heerlijke hartige saus, maar proef je door de sinaasappel ook iets zoets in de verte. Ik houd persoonlijk niet van fruit in mijn hartige gerechten, maar in dit geval is de smaak van de sinaasappel helemaal samengesmolten met de andere hartige smaken. Ach, je moet het gewoon maken en proeven, anders moet ik nog wel even doorgaan....

Het originele recept hiervan komt uit de Delicious. Ik was al tijden van plan het te maken, maar in het recept staat vermeldt dat je het beste kipfilet met vel kunt gebruiken en dan het liefst met vleugel eraan. Die zul je dus zelf van een kip moeten snijden, want zijn werkelijk nergens te krijgen. Alhoewel, je kunt ze wellicht wel bestellen bij de poelier. Ik heb voor het onderstaande recept kipfilet gebruikt, maar mocht je willen, dan kun je ook kiezen voor kippendijen op drumsticks. Houdt er rekening mee dat vooral de kip goed gaar moet zijn! Ik heb hieronder de kipfilets zelfs gesneden tot kipschnitzels. Je snijdt de kipfilets dan over de lengte doormidden om 2 kipschnitzels te maken. Dit hoef je niet persé te doen (je kunt ze ook heel laten), maar wat mij betreft betekend zo'n kipschnitzel een garantie tot kip die snel gaar is en toch lekker sappig blijft. Mochten de schnitzels erg ongelijk van dikte zijn, sla ze dan evt nog een beetje plat tussen 2 vellen plasticfolie (gebruik je deegroller) tot ze mooi gelijkmatig van dikte zijn.

Kip met spekjes en doperwten
voor 4 personen



- 4 kipfilets
- 1 ui, gesnipperd
- 1 bakje spekjes (circa 125 gram)
- 1 el bloem
- 1 sinaasappel, de schil fijn geraspt en het sap
- 125 ml kippenbouillon (evt van 1/4 bouillonblokjes)
- een beetje tijm, gedroogd of vers
- 1 kopje diepvriesdoperwten (circa 200 gram)

Snijdt de kipfilets zo doormidden dat je 2 dunne kipschnitzels krijgt en sla ze evt nog een beetje plat om ze gelijkmatig van dikte te maken. Breng de kipschnitzels op smaak met zout en pepers. Doe een beetje olijfolie om in te bakken (dus geen extra vergiene) in een koekenpan en wacht tot de pan goed warm is. Bak dan de kipschnitzels een paar minuten per kant tot ze gaar zijn. Haal ze vervolgens uit de pan en leg ze op een bord en dek af met aluminiumfolie om ze warm te houden.

Voeg nu aan diezelfde pan de spekjes toe, bak even totdat het vet een beetje vrij komt en voeg dan de uit toe. Voeg wat zout toe om snel bruin worden te voorkomen (niet te veel, want de spek is ook al zout). Zodra de ui glazig is en de spek er krokant begint uit te zien, voeg je de bloem toe. Roer deze goed door de pan en laat even meebakken. Voeg vervolgens de sinaasappelsap, de bouillon en de tijm toe. De bloem die we hiervoor hebben toegevoegd, zorgt voor een lichte binding van de saus. Mocht de saus wat te dik zijn, voeg dan wat extra water toe. Voeg de doperwten toe en wacht totdat deze goed warm en gaar zijn. Voeg de kipfilets en sinaasappelrasp toe aan de saus en serveer direct.

Voor erbij adviseer ik aardappelpuree en simpele gestoomde groenten zoals brocolli of wortel.



TIP! Wanneer je ui en/of knoflook glazig moet bakken, voeg dan altijd een beetje zout toe. Dit voorkomt dat de ui en knoflook heel snel verkleuren en dus van smaak veranderen of zelf bitter worden.

TIP! Om het meeste sap uit een citrusvrucht te krijgen kun je hem het beste eerst even stevig over het aanrecht rollen. In dit geval kun je beter eerst de schil eraf raspen en daarna rollen en de vrucht persen. Om de sap uit de sinaasappel te krijgen, kun je gewoonweg een vork gebruiken. Ik raad je aan dit dan boven een schaaltje te doen (niet direct boven de pan), zodat je evt pitten er nog makkelijk uit kunt verwijderen.

TIP! Gebruik spekjes van goede kwaliteit. Goedkope soorten laten vaak veel vocht los en worden daardoor niet mooi bruin en laten geen heerlijke gebakken speksmaak achter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten