Vroeger kocht ik regelmatig een verpakking Aardappel Idee van Honig. Je moet daar zelf aardappelblokjes aan toe voegen, in de verpakking zit dan een soort van kruidenmix in poedervorm en een grote doorzichtige plastic zak waar je de aardappeltjes in kunt mengen. Ik begrijp nu eigenlijk niet waarom ik die vroeger altijd kocht, want eigenlijk heb ik zelf altijd alles in huis om overheerlijke ovenaardappeltjes te maken. Trouwens, ook met heel weinig vet!
Aardappeltjes uit de oven
circa 4 personen
- circa 800 gram aardappelen
- 2 el olijfolie
- kruidenmix (zie recept of maak je eigen versie)
Schil en snijd de aardappelen in blokjes. Verwarm de oven voor op 220 graden. Je kunt overigens ook voor partjes kiezen en je kunt ze zelfs met schil en al bakken in de oven. Gooi de aardappelblokjes op een hoop op een met bakpapier beklede ovenplaat. Voeg de olijfolie en de kruidenmix toe aan de blokjes.
Kies bijvoorbeeld als kruidenmix voor een 1/2 tl cayennepeper en 2 tl paprikapoeder. Of 2 tl kerriepoeder en 1/2 tl komijn. Breng op smaak met zout.
Meng dan goed door met je handen en zodra alles goed gemixt is spreid je ze voorzichtig uit over de plaat. Aardappelblokjes (afhankelijk van de grote) moeten ongeveer 30 - 40 minuten de oven in, de partjes 40 - 50 minuten. Ze zijn klaar als ze van binnen zacht zijn en van buiten net knapperig beginnen te worden. Zodra ze uit de oven komen nog een keer op smaak brengen met zout en peper.
TIP! Het schillen van aardappels is slecht voor te bereiden, omdat de aardappel zwart wordt. Dat is ongeveer hetzelfde effect als een appel die je hebt geschild en die vervolgens bruin wordt. Het doet niet echt wat af aan de smaak, maar ziet er erg onsmakelijk uit. Wil je vooruit werken, schil de aardappels dan wel alvast en zet weg in een pan of schaal waar ze goed onder water staan. Snijdt ze dan pas vlak voordat ze de oven in gaan.
TIP! Gebruik voor het bekleden bakpapier en geen aluminiumfolie. Alufolie kan scheuren en brengt dan veel ergenis met zich mee. Heb je geen bakpapier, kies er dan liever voor om de bakplaat gewoon zo te gebruiken, zonder iets erop. Het is wat meer afwaswerk, maar beter dan alufolie!
TIP! Wil je je handen niet vies maken? Neem dan een grote vriezerzak en meng hier alle ingredienten in door de zak licht te bewerken met je handen aan de buitenkant en te schudden. Zorg wel dat 'ie goed dicht zit!
TIP! Kies er evt voor om wat (gedroogde) kruiden toe te voegen zodat de aardappeltjes er nog mooier uit zien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten