Afgelopen week heb ik dit recept weer eens gemaakt. Nog niet zo lang geleden maakte ik dit recept zeer regelmatig. Nu ik het weer gemaakt heb, weet ik waarom ik het zo vaak heb gemaakt. Het is zo makkelijk, heel feestelijk en zo lekker!
Ik ben trouwens erg fan van Nigella Lawson! Je moet alleen wel rekening houden met het feit dat zij weer fan is van chocola, room, boter en volle melk, alhoewel dit recept toch echt niet zo vet is! Het is leuk om het echt in een tajine klaar te maken, maar kan net zo goed in een hapjespan! Maar eerlijk is eerlijk, het gerecht is toch het meest feestelijk in een tajine. Zelfs al zou je er niet in willen koken, schep dan aan het eind van de bereiding het gerecht in de tajine om het er alleen maar in te serveren. Ik heb het gerecht al eens gemaakt voor vrienden en ondanks dat we maar met 4 volwassenen waren en een paar kleine kinderen, heb ik alles in het recept verdubbeld. Tja, en dan kom je er achter dat de tajine gewoonweg niet groot genoeg is (die van mij tenminste niet)! Het is trouwens weer een perfect recept om vooruit te koken, maar verkort de stooftijd dan iets, want bij het opwarmen kan anders de kip wat uitdrogen!
Tajine van kippenpootjes van Nigella
Ik ben trouwens erg fan van Nigella Lawson! Je moet alleen wel rekening houden met het feit dat zij weer fan is van chocola, room, boter en volle melk, alhoewel dit recept toch echt niet zo vet is! Het is leuk om het echt in een tajine klaar te maken, maar kan net zo goed in een hapjespan! Maar eerlijk is eerlijk, het gerecht is toch het meest feestelijk in een tajine. Zelfs al zou je er niet in willen koken, schep dan aan het eind van de bereiding het gerecht in de tajine om het er alleen maar in te serveren. Ik heb het gerecht al eens gemaakt voor vrienden en ondanks dat we maar met 4 volwassenen waren en een paar kleine kinderen, heb ik alles in het recept verdubbeld. Tja, en dan kom je er achter dat de tajine gewoonweg niet groot genoeg is (die van mij tenminste niet)! Het is trouwens weer een perfect recept om vooruit te koken, maar verkort de stooftijd dan iets, want bij het opwarmen kan anders de kip wat uitdrogen!
Tajine van kippenpootjes van Nigella
voor 4 personen
- 1 pak kippenpoten (8 - 10 stuks)
- olijfolie om in te bakken (dus geen extra vierge)
- 1 stengel bleekselderij- 1 ui- 5 tenen knoflook- 4 - 5 wortelen (ik gebruik van die kleine winterpenen)
- 1 el bloem- 1/2 tl kaneel- 1 tl komijn- 1 tl kurkuma- 200 ml witte wijn- 300 ml bouillon- 1 blik kikkererwten (400 g) (of gebruik gedroogde, zie tip)
Verwarm wat olijfolie in een koekenpan (als je met de tajine werkt) of in de hapjespan en bak hierin de kippenpoten rondom goudbruin. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn, aangezien ze straks nog verder garen in de saus. Haal de kippenpoten uit de pan en houd apart. Doe de bleekselderij, ui en knoflook in de keukenmachine en draai tot alles gehakt is. Kiep vervolgens het mengsel in dezelfde pan als waar je de kippenpoten in hebt gebakken. Bak rustig even aan en schil intussen de wortels en snijdt ze in stokjes. Voeg deze bij het ui/knoflook/bleeselderij-mengsel in de pan. Roerbak even mee. Meng intussen de bloem met de specerijen. Voeg dit toe aan de pan en roer even om te laten bakken. Voeg dan de witte wijn en bouillon toe en laat al roerend goed warm worden. Voeg nu de kippenpoten weer toe. Laat rustig een uurtje stoven. Gebruik je gedroogde kikkererwten (zie tip), dan heb je dat uur helemaal nodig, maar kies je ervoor ingeblikte kikkererwten te gebruiken, dan zal de tajine klaar zijn als de kip gaar is. Serveer met couscous (zie tip) met pijnboompitten en komkommer(salade).
TIP! Nigella genruikt in het originele recept circa zo'n 200 ml meer bouillon en wijn. Mocht je vinden dat de saus wat dik wordt, voeg dan nog wat extra bouillon toe.
TIP! Gedroogde kikkererwten hebben meer smaak en meer bite dan die uit blik. Maar het vergt wat voorbereiding en ze hebben tijd nodig om te weken. Kies je normaal liever voor makkelijk, dan dring ik er toch op aan de eerste keer dat je dit gerecht maakt gedroogde kikkererwten te gebruiken! Probeer het eens en oordeel zelf! Gebruik ipv het blik kikkererwten 175 g gedroogde. Doe de kikkererwten in een pan en zorg dat ze net onder water staan. Roer een papje van een beetje water met 1 tl bakingsoda (te koop bij de toko), 1 el zout en 1 el bloem en doe dit in het water bij de kikkererwten. Laat ze vervolgens 24 uren weken (een dag en een nacht dus)! Kook ze, voordat je ze toevoegt, circa 1 uur! Gebruik je de kikkererwten niet voor dit recept, kook ze dan ongeveer 90 minuten.
TIP! Couscous hoort eigenlijk gestoomd te worden, maar de makkelijkste manier om het klaar te maken is gewoonweg door er kokend water over te gieten. Vul een hoge schaal met zoveel couscous als je denkt nodig te hebben. Je hoeft van mij echt niet af te wegen, maar bedenk dat de hoeveelheid straks ongeveer 3 x zoveel is en bedenk of dit voldoende is voor de mensen die je te eten wilt geven. Giet er nu zoveel kokend water uit de waterkoker op dat de verdeling lijkt op 1/3 couscous en 2/3 water. Dek de schaal af met plastic folie en laat staan tot al het water is opgenomen (5 - 10 minuten). Serveer de couscous als een soort van pyramide op een plat bord en strooi hier bijvoorbeeld geroosterde pijnboompitten over of kies voor gehakte pistachenoten of amandelschaafsel of zelfs granaatappelpitjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten