Koekie Monster Cupcakes
voor 12 stuks
Basisrecept cupcakes:
- 125 g suiker
- 125 g zachte roomboter , wat dus neerkomt op een half pakje
- 2 eieren
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 2-3 el melk
- 1/2 tl vanille-extract
- snufje zout
- 2-3 el melk
- 1/2 tl vanille-extract
- snufje zout
Extra voor de Koekie Monster Cupcakes:
- 100 ml melk
- 20 g bloem
- 200 g zachte boter
- circa 100 g poedersuiker (evt meer naar smaak)
- 1 tl vanille-extract
- 100 g kokosrasp
- blauwe levensmiddelenkleurstof
- witte fondant (of witte ronde snoepjes of maak zelf rondjes van witte chocolade)
- zwarte levensmiddelenstift (of kleine ronde zwarte snoepjes of maak kleine rondjes van donkere chocolade)
- mini chocolate chip cookies of andere minikoekjes (bijv AH)
- witte fondant (of witte ronde snoepjes of maak zelf rondjes van witte chocolade)
- zwarte levensmiddelenstift (of kleine ronde zwarte snoepjes of maak kleine rondjes van donkere chocolade)
- mini chocolate chip cookies of andere minikoekjes (bijv AH)
Verwarm de oven voor op 200° graden.
Mix de boter en de suiker en een snufje zout tot een glad mousse-achtige massa. Voeg dan de eieren toe. Dan het bakmeel, de vanille en wat van de melk. Mix tot een glad niet te dik, maar ook niet te vloeibaar beslag. Voeg evt nog wat melk toe, als je dat nodig lijkt. Je kunt ook alles behalve de melk in de keukenmachine doen en al draaiende de melk toevoegen, totdat je mix er goed uitziet.
Vul de cakepapiertjes met twee lepels of evt een spuitzak tot circa 2/3 vol. Bak in 15 - 20 minuten gaar en goudbruin. Neem een sateprikker of een stukjes spaghetti om de gaarheid te testen. Wanneer deze droog uit het deeg komt zijn ze klaar! Als je het idee hebt dat ze op het laatst te snel rijzen, waardoor je van die gebarste puntige cakejes krijgt, zet dan de oven wat lager. Bij mij komt het ook nog wel eens voor dat het een soort vulkanen zijn of dat de cakejes juist inzakken als ze eenmaal uit de oven zijn. Probeer dus eens uit hoelang het voor jouw oven het beste is! Mocht het resultaat ietswat tegenvallen, dan kun je dat straks weer oplossen door de botercreme!
Voor de Koekie Monster Cakejes:
Laat een druppel kleurstof oplossen in een el water en meng dit door de kokos. Blijf roeren tot je een mooi resultaat hebt. Voeg evt wat extra kleurstof toe als dat nodig is.
Doe de melk en de bloem in een pannetje. Zet op laag vuur en roer met de garde tot er een papje ontstaat. Zet van het vuur en blijf even roeren. Laat het papje vervolgens afkoelen. Mix de zachte boter intussen met de poedersuiker tot een mousseachtig geheel. Voeg het afgekoelde melkbloempapje en het vanille-extract toe en meng goed door. Dit zorgt voor wat extra luchtigheid in de botercreme, waardoor het wat minder zwaar wordt. Voeg ook hier wat blauwe kleurstof toe, zodat je een mooie blauwe kleur krijgt. Dit wordt de ondergrond van de blauwe kokos, dus mocht er ergens wat doorschijnen, dan valt het niet op!
De oogjes maak je van witte fondant waarop je een zwart oogje tekent met een levensmiddelen. Rol de fondant (niet al te) dun uit en steek of snijdt er rondjes uit. Maak aan de rand van het rondje een zwart bolletje met de stift of met een snoepje. Denk eraan Koekie Monster kijkt altijd scheel.
Nu begint de metamorfose van een basis cupcake naar een echte Koekie Monster! Spuit de botercreme met een spuitzak op de cakejes of breng voorzichtig aan met een lepel of mes. Het mag een redelijke laag zijn, de cupcakes mogen een soort van bolletje erop krijgen. Heel strak hoeft het niet, aangezien je de vorm nog kunt manipuleren als je de kokos aanbrengt. Vervolgens druk je het cakeje voorzien van een laagje botercreme in de blauwe kokos, totdat er een mooi laagje op is blijven zitten en het er mooi rond qua vorm uitziet. Snijdt nu het cakeje goed in daar waar de mond moet komen en steek er een koekje in. Breng voorzichtig de oogjes aan. Koekie Monster kijkt altijd scheel!
TIP! Zachte boter moet ook echt zacht zijn (niet gesmolten, maar gewoon zacht). Als de boter nog te stevig aanvoelt, evt even in een bakje (au-bain-marie) in de gootsteen die je hebt vol laten lopen met niet al te warm water!
TIP! Maak je eigen zelfrijzend bakmeel door 1 tl (afgestreken) bakpoeder door 100 g bloem te mengen.
TIP! Je kunt de oogjes ook maken van chocolade. Maak rondjes van au bain marie gesmolten witte chocolade en laat opstijven in de koelkast. Vervolgens maak je met au bain marie gesmolten pure chocolade de puntjes van de ogen op de witte rondjes.
TIP! Bereid je de cakejes een dag van tevoren, voeg de oogjes en koekjes dan op het laatste moment toe. Ze worden anders zacht!
TIP! Je kunt zo ook Elmo's maken. Elmo kijkt niet scheel een heeft niets in zijn mond! Hij heeft natuurlijk wel een rode (kokos)vacht.
TIP! Maak je eigen zelfrijzend bakmeel door 1 tl (afgestreken) bakpoeder door 100 g bloem te mengen.
TIP! Je kunt de oogjes ook maken van chocolade. Maak rondjes van au bain marie gesmolten witte chocolade en laat opstijven in de koelkast. Vervolgens maak je met au bain marie gesmolten pure chocolade de puntjes van de ogen op de witte rondjes.
TIP! Bereid je de cakejes een dag van tevoren, voeg de oogjes en koekjes dan op het laatste moment toe. Ze worden anders zacht!
TIP! Je kunt zo ook Elmo's maken. Elmo kijkt niet scheel een heeft niets in zijn mond! Hij heeft natuurlijk wel een rode (kokos)vacht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten