dinsdag 1 november 2011

Jachtschotel zonder te jagen

Shepherds Pie, Cottage Pie of jachtschotel, er zijn zoveel variaties op! Uiteindelijk komt het allemaal een beetje op hetzelfde neer. Vlees met daarop een laag aardappelpuree. De Shepherds Pie wordt gemaakt van lamsgehakt (shepherd = herder), de Cottage Pie juist van rundergehakt (of vroeger van welk ander vlees er maar voor handen was). De jachtschotel wordt juist niet van gehakt gemaakt, maar van stoof(rund)vlees. Maar ook hier ontbreekt de deksel van aardappelpuree niet! En, nu we het er toch over hebben: De aardappelpuree mag je maken zoals je dat zelf lekker vindt, maar moet wel lekker op smaak zijn! Houd hem grof of maak hem lekker smeuig. Gebruik veel boter of juist veel melk of juist niet. Voeg nootmuskaat toe of een lik mosterd of roer er wat oude kaas doorheen. Voor de liefhebber van knoflook: kook een teen of drie mee met de aardappel, druk de knoflooktenen uit de velletjes en stamp of knijp met de pureeknijper door de puree. Hoe dan ook, proef de puree voor voordat hij als deksel gaat dienen.

De jachtschotel wordt meestal met een paar mooie ringen appel bovenop geserveerd. Gebruik je geen appelringen, maak dan voor een spectaculair effect een patroon door strepen te trekken met een vork (zie tip). Lijkt me toch eenvoudig te doen, aangezien wij Nederlanders van oudher toch altijd dijken en slootjes op onze borden creëeren.  Ik koos voor een variant met gehakt (dus geen stoofvlees) mét appel. Ik weet niet of we het nog een jachtschotel mogen noemen, maar dat doen we voor het gemak toch maar even...

De afgelopen dagen waren  al 'jachtig' genoeg en op één of andere manier had ik gister nog een ingeving om dit alvast voor te bereid en vandaag pas in de oven gezet! Het duurt even voordat de schotel warm is (gaar is hij tenslotte al), maar in die tijd heb ik tijd met mijn meisjes gehad en dat was voor mij wel even therapeutisch na die vreselijke Duitse dagen hier in de stad (zie Facebook)....We aten er gebakken champignons bij (met een teentje knoflook aan het einde toegevoegd), maar die heeft manlief voor mij gebakken! Die jachtschotel van vandaag blijkt ook niet erg fotogeniek te zijn, maar goed, het gaat om het idee.

Jachtschotel
4 personen



- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 1 dikke winterwortel
- olijfolie om in te bakken of een klein klontje boter
- 3 tenen knoflook
- 1 prei
- 500 g rundergehakt
- 200 ml kippenbouillon
- 1 laurierblad
- 2 el mosterd
- stuk of 6 grote aardappelen (afhankelijk van de grootte), of ongeveer een kilo
- melk, naar smaak, maar ongeveer 200 ml
- boter, naar smaak, maar ongeveer 20 g
- nootmuskaat (of gebruik mosterd of kaas)

Begin met het schillen van de aardappels. Was ze even af, verdeel in gelijke stukken en kook in gezouten waren goed gaar. Intussen kun je verder gaan met de rest. Snipper de ui, snijd de bleekselderij en de wortel in kleine blokjes. Doe de olie of het klontje boter in een koekenpan en fruit hierin de ui, bleekselderij en wortel een paar minuten. Voeg wat zout toe om te voorkomen dat het te snel kleurt.



Snijd ondertussen de prei in ringen en de knoflook in plakjes en voeg deze toe aan de koekenpan. Bak deze ook een paar minuten mee. Voeg dan het gehakt toe (maak het boven de pan alvast een beetje los met je handen) en roerbak mee totdat de gehakt helemaal gekleurd en rul gebakken is. Voeg nu de bouillon toe en het laurierblad. Laat het mengsel onder af en toe roeren op een laag vuurtje ongeveer 20 - 30 minuten pruttelen (het ligt eraan hoelang je met de puree bezig bent, het mag best iets langer of korter pruttelen, maar zorg dat het niet te droog wordt). Maak ondertussen (wanneer de aardappelen gaar zijn) de puree. Knijp de aardappelen door de pureeknijper of stamp ze met een pureestamper. Voeg de melk (begin rustig aan, je kunt altijd nog meer toevoegen) en boter toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat (of mosterd of kaas) en roer of stamp door totdat je je ideale puree hebt bereikt. Vis de laurierblaadjes uit het gehaktmengsel en roer dan voorzichtig de mosterd erdoor. Neem een mooie ovenschaal (mag ook best een hoge schaal zijn), vet deze in en kieper het gehaktmengsel in de schaal. Doe hierop de aardappelpuree en smeer daar waar nodig een beetje glad. Voeg appelringen toe aan de bovenkant of maak een mooi patroon met een vork of laat juist helemaal glad (zie tevens tip). Zet een kwartiertje in de oven of een dik half uur als hij in de koelkast heeft gestaan!

TIP! Vind je het moeilijk om hoeveelheden te bepalen? Bedenk hoeveel je per persoon op een bord zou scheppen (bijvoorbeeld 3 grote aardappel zou genoeg moeten zijn voor 2 personen). Tel altijd wat extra (kook voor een extra persoon op 4 volwassenen), zodat je in ieder geval niet te weinig hebt. Zorg daarnaast altijd voor voldoende extra (groente)gerechten!

TIP! Patronen aan de bovenkant van de pie kun je met je vork maken. Cirkels maken van binnen naar buiten, een ruiten patroon of gewoon nette strepen. Een extra feestelijk effect krijg je door de puree in een spuitzak te doen en mooie rossetten dicht tegen elkaar aan te maken die samen een mooi geheel vormen. Of kies voor een grillig patroon door met de achterkant van een lepel een mooie vorm te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten