De filmpjes van Jamie's 30 minuten keuken zijn heel gemakkelijk te vinden op YouTube! De recepten zijn online een stuk lastiger te vinden. Sommige recepten zijn wel goed te vinden, andere helemaal niet! Het boek is echt een aanrader. Er staan echt hele makkelijke snelle maaltijden in, vaak met hoofdgerecht met bijgerechten en dessert of hoofdgerecht met salades en een speciale drank. De hele maaltijd moet volgens Jamie in 30 minuten te maken zijn, maar goed, dat is niet altijd haalbaar, zeker als je het nog nooit gemaakt hebt! Toch ben ik helemaal fan van dit boek! Het enige nadeel vind ik dat in het boek de recepten niet beschreven zijn per gerecht, maar als een stappenplan. Er wordt, in de volgorde dat er gewerkt wordt, dus steeds een stukje geschreven over het hoofdgerecht, dan weer over het bijgerecht, weer terug naar het hoofdgerecht enz... Wanneer je dan niet het hele menu wilt maken, moet je even de moeite nemen om het recept wat je wilt gaan gebruiken eruit te halen. Overigens niet veel werk, maar gewoon niet altijd handig! En dan moet ik er ook nog even bijzeggen dat je echt de filmpjes eens moet opzoeken, want wat eerst maar heel gewoontjes leek in het boek, blijkt in de realiteit een geweldig recept! Eigenlijk raad ik je aan alles in het boek eens te maken, maar goed, dat moet ik ook nog steeds doen. Ik heb wel al een begin gemaakt,...dit is het tweede recept dat ik op mijn blog zet uit ditzelfde boek (zie ook Jamie's kippastei, 23 juli). Overigens een enigzins aangepaste versie,....ik kon het weer eens niet laten om er mijn eigen draai aan te geven.
Macaronischotel met bloemkool en kaas
voor 4 personen
Macaronischotel met bloemkool en kaas
voor 4 personen
- 400 g macaroni (gebruik niet van die elleboogjes, maar liever van die grote, wat langere macaroni of van die pipe rigate)
- 1 bloemkool
- 200 g oude kaas, geraspt
- 250 ml creme fraiche
- vergeraspte nootmuskaat
- een stuk of 10 plakjes ontbijtspek of pancetta
- 4 dikke sneetjes boerenbrood (mag evt wat uitgedroogd of oud zijn, zie tevens TIP!)
- 3 tenen knoflook
- een paar takjes verse tijm (of rozemarijn of salie of oregano)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de macaroni in gezouten water (zie TIP!) een minuut of 2 korter dan wat staat aangegeven de verpakking. Verdeel intussen de bloemkool in roosjes en kook deze ook in gezouten water beetgaar. Leg de plakken ontbijtspek naast elkaar in een ovenschaal (deze gebruik je straks ook voor de macaronischotel, dus neem een ruime). Bak deze in een minuut of 10 knapperig in de oven. Schep als de pasta bijna klaar is circa 400 ml vocht uit de pan en bewaar dit. Giet dan de pasta en de bloemkool af. Haal de spek uit de ovenschaal en doe dit in de keukenmachine (voorzien van mes). Doe in diezelfde ovenschaal waar je net de spek uit hebt gehaald de pasta en de bloemkool en hussel goed door elkaar. Giet bij de pasta en bloemkool het bewaarde kookwater en voeg de oude kaas, de creme fraiche, de nootmuskaat en 2 tenen knoflook uit de knoflookpers toe en meng goed door. Proef even en voeg zout en peper naar smaak toe. Misschien wil je de zout zelfs weglaten, want dat is erg afhankelijk van welke kaas je hebt gebruikt. Het kan zijn dat de saus nu wat dun lijkt, maar komt wel goed in de oven. Scheur het brood in stukjes en doe dit bij de spek in de keukenmachine. Voeg dan ook de blaadjes van de tijm toe en de laatste teen knoflook. Zet de keukenmachine aan en hak tot een grof gruis. Strooi het gruis over de ovenschotel en zet vervolgens ongeveer 15 - 20 minuten in de oven, totdat alles bubbelt en de bovenkant er krokant en mooi gekleurd uitziet. (Jamie zet hem overigens korter in de oven, maar die verwarmt ondertussen de paste met bloemkool en saus nog op het vuur. Gebruik dan een VUURVASTE ovenschaal). Serveer hier een lekkere tomatensalade bij of een groene salade met een lekkere dressing, of doe zoals ik heb gedaan en serveer met tomaatjes uit de oven.
TIP! Bewaar oud geworden stokbrood en brood en maak er broodkruim van. Ook met boterhammen (bruin of wit) werkt het prima, laat ze een paar uurtjes op een bord nog wat droger worden. Een stokbrood wordt meestal vanzelf keihard en oud, zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Gooi alles in de keukenmachine (wanneer de stukken erg groot zijn, breek je ze wat kleiner of die je ze evt in een theedoeken en mep je met de vlakke kant van een steelpan net zo lang tot de stukken wat kleiner zijn, vooral voor stokbrood werkt die laatste methode prima) en maal tot een fijne gruis. Doe het gruis in een diepvrieszak, zet de datum erop en gooi in de vriezer! Zo heb je altijd zelfgemaakt broodkruim bij de hand en ik garandeer je dat het veel lekkerder is dan paneermeel. Doe ook niet te moeilijk, gooi gewoon alle broodsoorten en wit en bruin door elkaar!
TIP! Pasta kook zoalWater waarin je pasta kookt moet, zoals het land waar het vandaag komt, vurig koken en zo zout zijn als de Middellandse Zee.
TIP! Wanneer je ontbijtspek in de oven knapperig bakt, wordt deze veel gelijkmatiger gebakken dan in de pan en bovendien heb je geen last van de hinderlijke walm van verbrand vet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten