dinsdag 4 oktober 2011

Olivia's taarten

Met trots plaats ik hier de taarten van Olivia. Ze heeft een taart gehad voor haar kinderfeestje en ook een taartje om samen met de opa's en oma's haar verjaardag te vieren! Ik heb mijn creativiteit er op los gelaten en ben zelf weer erg trots op het resultaat! Twee keer heb ik er tot middernacht aan zitten werken. De maandag na haar verjaardag was ik snipverkouden! Ach, ja,.....was te verwachten.

Ik maak de taarten met biscuitdeeg, botercreme en daarbovenop een fondantlaagje. De figuurtjes zijn ook allemaal fondant (dus geen marsepein). Voor de vulling kun je zoveel variëren als dat je zelf wilt. Hieronder geef ik je een recept biscuitdeeg en onderaan het recept geef ik je wat tips om er een echte slagroomtaart van te maken...



Biscuitdeeg (voor bijvoorbeeld slagroomtaart)
voor circa 10-12 personen
dit is voldoende voor een gewone springvorm (24 cm doorsnede)

- 5 eieren (maat L), op kamertemperatuur
- 180 g suiker
- 150 g bloem
- 50 g maïzena
- snufje zout

Vet de bakvorm in. Bestuif daarna met bloem. Nog makkelijker is het wanneer je de bodem belegd met een rond velletje bakpapier.
Verwarm de oven voor op 140 graden.
Doe de eieren en de suiker in een kom. Klop deze met een mixer luchtig. Begin op de hoogte stand en klop zeker 10 minuten. Het wordt nu een mooi lichtgeel luchtig mengsel wat flink in volume toeneemt! Dan nog 2 minuten op de laagste stand. Zet de mixer weg. Doe de bloem, maïzena en zout in een kom en roer deze goed door met een garde. Voeg dan het bloemmengsel in delen toe aan het luchtige eimengsel. Spatel voorzichtig maar goed door. Probeer zoveel mogelijk lucht in het mengsel te houden. Haal de spatel langs de kanten de halen en af een toe een streep te trekken door het midden.
Doe het mengsel in de taartvorm en zet onderin de oven. Laat nu de temperatuur oplopen tot 180 graden (zet bijvoorbeeld om de 5-10 minuten, 10 graden hoger). Bak in totaal 30 - 40 minuten. Test de gaarheid in het midden met een sateprikker of een stukje gedroogde spaghetti. Wanneer deze er droog uitkomt, is de taart klaar. Laat de taart wat afkoelen voordat je hem uit de taartvorm haalt en laat vervolgens helemaal afkoelen op een taartrooster.

TIP! Bewaar je eieren altijd op kamertemperatuur! Mochten je eieren toch te koud zijn, leg ze dan voordat je begint in een schaaltje warm water. Dit komt de luchtigheid van de taart ten goede.

TIP! Laat je niet verlijden tot het erdoor mixen (met de mixer) van de droge ingredienten. Hierdoor zakt het mengsel meteen in en wordt de taart echt niet zo luchtig! Gewoon voorzichtig erdoor scheppen.

Voor het vullen en versieren
- Snijdt de taart overdwars in drie schijven. Smeer op de eerste laag een flinke hoeveelheid jam. Gebruik voor de tweede laag gezoete opgeklopte slagroom.
- Maak voldoende slagroom om ook de buitenkant te bekleden. Je kunt de zijkanten van de taart dan weer bedekken met geroosterde geschaafde amandelen of chocoladekrullen. Spreidt ze uit op een groot bord of een bakplaat. Smeer dan (na het vullen) eerst alleen de zijkanten in met slagroom. Gebruik hiervoor een spatel of evt een lang broodmes. Zodra alles bedekt is met laag slagroom (dik genoeg om de nootjes of chocola te laten kleven), til je voorzicht de taart op met een hand onder en een hand bovenop de taart. Rol de ingesmeerde zijkanten door de amandelen of chocolade. Zet de taart weer voorzichtig terug en bedek dan ook de bovenkant met slagroom.
- Versier de taart verder met wat je maar wil. Om wat voorbeelden te geven: toefjes slagroom, fruit (aarbeien, frambozen, bramen, stukjes kiwi of mandarijnenpartjes, maar denk ook eens aan kersen uit een pot --> je kunt ook weer hetzelfde fruit in de vulling laten terugkomen of jam van dezelfde vrucht in de vullin te gebruiken), (mini)Smarties, kleine snoepjes zoals TumTum, suikerfiguurtjes (verkrijgbaar bij supermarkt of Xenos), hagelslag, fruithagel, vlokken (kun je ook weer gebruiken voor de zijkanten), nootjes, chocolade(schaafsel)..
- Je kunt van tevoren ook chocoladefiguurtjes maken door de chocolade te laten smelten (au-bain-marie) en dit in een klein spuitzakje (bijvoorbeeld een diepvrieszakje) te doen en dan figuren te spuiten. Maar je kunt ook rondjes maken door de chocolade uit te smeren op een vel bakpapier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten