De saus voor erbij maak ik altijd zelf (zie tip onderaan), maar mag ook uit een potje zijn. Of gebruik gewoonweg zoete chilisaus. Dit is een magische combinatie met de zure room.
Taco's
voor 4 personen
- 1 ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, gehakt
- 2 tl komijnpoeder
- 2 tl korianderpoeder
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 el cacao (ongezoet)
- 2 el tomatenpuree
- 1 kg rundergehakt
- 200 ml water (iets minder dan een kopje)
- 1 blik kidneybonen (400 g)
Voor erbij
- 12 tacoschelpen (1 pak) of meer als je grote eters hebt
Voor erbij als vulling
- tomaten, in stukjes
- geraspte kaas (wat je lekker vindt, maar ik kies meestal een zachte kaas, zoals belegen)
- avocado (kies een rijpe, schep er met een tl stukjes uit en meng met een beetje zout en citroensap)
- mais (uit blik), warm of koud
- paprika, in reepjes
- komkommer in stukjes
- bosui, in ringetjes
- sla, (ijsbergsla in reepjes gesneden werkt het beste)
- zure room
- verse koriander
- pittige tomatensaus of salsa
- zoete chilisaus
- ketchup (dit gebruik ik dan voor de kinderen)
Begin met het snijden en klaarzetten van de vullingen. Gebruik hiervoor kleine bakjes en zet ze op een dienblad.
Doe een scheutje plantaardige olie (zie tip) in een koekenpan en laat warm worden. Doe er de ui bij, voeg wat zout toe om te snel bruin worden te voorkomen en bak eventjes aan totdat de ui licht doorzichtig wordt. Voeg vervolgens de knoflook toe. Bak even mee totdat deze begint te geuren en voeg dan alle specerijen toe. Roer goed door en laat even warm worden. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe. Bak deze goed aan. Voeg het gehakt toe en bak deze om en om tot deze rul en bruin is. Breng op smaak met zout en peper. Voeg vervolgens het water toe en schep het mengsel goed door. Open het blik bonen, spoel deze af onder de kraan en voeg ze toe aan het gehaktmengsel. Laat sudderen totdat het meeste van het vocht verdampt is.
Verwarm in de tussentijd de taco's in de oven, zoals op de verpakking aangegeven. Ik merk dat het het beste werkt wanneer je de schelpen op een ovenrekje in de oven hangt. Wanneer je ze op een rekje of plaat legt, klappen ze een beetje dicht en zijn ze daarna zo smal en niet meer gemakkelijk te vullen.
Proef het gehakt en breng op smaak met zout en peper wanneer dat nog nodig is.
Serveer de taco's als ze nog warm zijn met het gehaktmengsel en alle schaaltjes met bijlagen!
TIP! Maak een simpele pittige tomatensaus door 4 kleine tomaten met 1 rode peper, 2 bosuitjes en wat verse koriander fijn te maken in de keukenmachine of het hakmolentje van de staafmixer. Het kan zijn dat de saus wat waterig wordt, maar dat is in dit geval niet erg. Breng op smaak met zout en peper.
TIP! Neem in ieder geval rijpe smaakvolle tomaten en niet die waterige smakeloze. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Bewaar je tomaten niet in de koelkast maar liever op de fruitschaal of doe zoals ik doe,....bewaar ze op een mooie schaal in de keuken samen met de uien, knoflook, courgette en aubergines.
TIP! In bijna alle recepten waar ik in olie bak, gebruik ik olijfolie (geen extra vergine). De uitzonderingen hierop zijn Aziatische gerechten en zoals deze Mexicaanse gerechten. Gebruik hiervoor plantaardige olie, zoals zonnebloem- of arachide-olie.
TIP! Bij het fruiten van ui en knoflook voeg ik altijd wat zout toe. Hierdoor wordt er wat vocht onttrokken en bakt de ui en knoflook niet meteen bruin aan. Zo heb je de heerlijke smaak van de ui en knoflook, maar niet de overheersende smaak van bruingebakken ui en knoflook.
TIP! In veel recepten worden ui en knoflook gelijktijdig aan de pan toegevoegd. Eigenlijk is dit niet logisch, aangezien de knoflook heel vaak kleiner is gesneden dan de ui en dus ook eerder klaar is. Ik voeg daarom de knoflook altijd wat later toe. Wil je het jezelf makkelijk maken, snijdt de knoflook dan bijvoorbeeld in plakjes. Zo is er minder hakwerk en kun je de knoflook wel samen met de ui bakken. Houdt er wel rekening mee dat de smaak van de knoflook dan minder goed vrij komt en je wellicht wat meer tenen wilt toevoegen. Overdrijf het ook niet!
TIP! Proef eens een beetje tomatenpuree. Mmmhhh,...best zuur! Deze zure smaak verdwijnt wanneer je de tomatenpuree aanbakt. Voeg dus nooit zo tomatenpuree toe, maar bak altijd in het begin mee.
TIP! Gebruik voor het rulbakken bijvoorbeeld een houten of kunststof vork (zonder scherpe tanden). Hiermee kun je het gehakt mooi in stukken breken totdat het helemaal rul gebakken is.
TIP! Proef aan het einde van de bereiding altijd je gerecht opnieuw en bepaal of er nog zout en peper bij moet.
Thunder Titanium Lights | Titanium Arts
BeantwoordenVerwijderenThunder Titanium titanium build Lights titanium welding is titanium astroneer the titanium aftershokz latest lighting titanium flask technology developed for the T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.T.