zondag 18 september 2011

Hoisin varkensvlees

Bij ons thuis eten we dit gerecht altijd met noodles en peultjes of sperziebonen en dan moet er natuurlijk met stokjes gegeten worden. Onze kinderen, althans de oudste twee, hebben daar van die speciale kinderstokjes voor, met aan het einde van de twee stokjes een vrolijk dierengezichtje, waardoor de stokjes aan elkaar vast zitten. Het werkt perfect, het is eigenlijk een soort knijptangetje en de kinderen vinden het geweldig. Mede daarom zijn ze vanzelfsprekend ook gek op noodles. Ze kunnen dan lekker stoeien met de stokjes en als ze dan wat te pakken hebben, werpen ze hun hoofd in de nek en laten de noodles zo in hun mondjes zakken. De hoisinsaus smaakt door de steranijs ook ergens een beetje naar drop. Misschien is het daarom ook wel een succesnummer bij de kinderen. Maak de saus gerust pittiger dan hieronder beschreven, als je hem aan alleen volwassenen voorschotelt.

Hoisin varkensvlees
voor 4 personen



- 3 el hoisinsaus
- 3 el zoete chilisaus
- 3 el lichte sojasaus
- 2 el gembersiroop
- 1 el honing (of laat de gembersiroop weg en voeg 2 el honing toe)
- 2 cm geraspte gemberwortel
- 3 knoflooktenen, fijngehakt
- chiliflakes naar smaak
- 750 g varkensvlees (filetlapjes, varkenshaas of fridandeau)

Meng voor de marinade de hoisinsaus, zoete chilisaus, sojasaus, gembersiroop, geraspte gember, knoflook en chiliflakes door elkaar en marineer hier het varkensvlees in. Minimaal 15 minuten, maar mag ook langer. Je kunt het vlees, zo laten als dat je het hebt gekocht, maar wil je met stokjes eten, net als wij, dan snijd je hier mooie plakjes of reepjes van, zodat ze straks hapklaar zijn. Bovendien gaat het marineren sneller wanneer het vlees is kleingesneden. Verhit in een wok of koekenpan een beetje arachide- of zonnebloemolie en schep hierin voorzichtig de stukjes vlees. Laat zo veel mogelijk van de marinade achter in de kom. Bak de vleesstukjes al omroerend bruin en gaar en schep dan in een schaal die je met aluminiumfolie afdekt om warm te houden. Giet de overgebleven marinade in de pan en laat wat inkoken. Voeg na een paar minuten de stukjes varkensvlees toe en laat nog even meewarmen. Serveer met eiernoodles en sperziebonen, peultjes of aspergetips. Strooi er eventueel wat bosui over. Ook lekker met zoetzuur komkommer....(hhhmmmm, heb ik nog steeds niet op mijn blog staan, he?)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten